Facebook Instagram Youtube

Debrecen: Hírek

KEREKASZTAL A BIZTONSÁGOSABB KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉSÉRT

mkdebrecen - 2013-06-05
balesetmegelőzés, egyirányú, közlekedésbiztonság, közlekedési munkacsoport, szemléletformálás

A HB Megyei Közlekedési Felügyelet kezdeményezésére 2013. május 28-án részt vettünk a „Debrecen város balesetmentes közlekedése, ezen belül a kerékpáros közlekedés biztonságosabbá tétele érdekében...” összehívott kerekasztal beszélgetésen.
A klub álláspontja szerint a korszerű kerékpárosbarát közlekedési infrastruktúra és a széles körű szemléletformáló és tájékoztató kampányok mindenképp előrelépést jelenthetnek a kerékpáros közlekedésbiztonság terén.


A Debreceni Önkormányzat, a Terv-tár Kft, a HBM Rendőrkapitányság és a házigazda HB Közlekedési Felügyelet képviselőivel sikerült egy igazán nyílt beszélgetést folytatni a kerékpáros közlekedést érintő helyi kihívásokról. Többek között:

  • Egyirányú utcák megnyitásának lehetősége (Erről szóló írásunk itt érhető el)
  • Szemléletformáló, kerékpárosokat célzó kommunikációs kampányok
  • Közlekedési csomópontok kerékpáros átjárhatóságának kérdése (Ezt a problémát itt fejtjük ki részletesen)
  • Kerékpárosok hiányos szabályismerete és hanyag szabálytisztelete
  • A város kerékpáros koncepcióterve
  • Kerékpáros infrastruktúra-fejlesztési pályázatok nehézségei
  • Küzdelem a kerékpárlopások ellen

A megbeszélésre helyi aktivistánkat az MK közlekedés mérnök csoportjának tagja, Kilián Zsolt is elkísérte. Jelenlétének köszönhetően konkrét közlekedésszakmai kérdésekben is hatékonyan tudtuk véleményünket képviselni.

A tisztségviselők alapvetőlen nyitottak voltak elképzeléseinkre, de sajnos a város vezetői közül senki nem jelent meg. Az ő részvételük pedig kulcsfontosságú volna ahhoz, hogy Debrecenben is megtörténhessen az igazi kerékpáros szemléletváltás a közlekedésszervezésben. Fontos kiemelni a rendőrség korszerű, bizalomkeltő hozzállását és azt, hogy az önkormányzat jelen lévő munkatársai között is van olyan, aki mindennapi kerékpáros.

Köszönjük a Közlekedési Felügyelet képviselőinek, hogy lehetőséget teremtettek erre a találkozóra, valamint minden megjelentnek, hogy véleményükkel hozzájárultak a kerekasztal sikeréhez!