Facebook Instagram Youtube

Debrecen: Hírek

KERÉKPÁROS NAP ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK

mkdebrecen - 2015-01-21
bebiciklizés, biztonság, kresz, oktatás

A debreceni TSZ aktivistái a Más-Mozaik Egyesület Kontra műhelyének önkénteseivel társulva 2014. június 10.-én a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolájában jártak. Több bringás témájú programmal is készültünk a gyerekek számára, amelyek azt a célt szolgálták, hogy megismertessük velük a biztonságos kerékpározás alapjait.

  • Képekkel színesített előadás a belvárosban gyakran előforduló közlekedési helyzetek bemutatása. Tanácsok a balesetek megelőzéséhez, különös tekintettel a közutak és kerékpárutak találkozásánál, valamint az élénk gyalogosforgalom környezetében gyakori baleseti helyzetekre.
  • Kerékpárok biztonsági átvizsgálása, apróbb javítások a Kontra Műhely szakavatott szerelőinek közreműködésével.
  • KRESZ-kérdőív segítségével mértük a fiatalok kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos tudását. Aktivistáink ugyanakkor bőséges magyarázatokkal is szolgáltak a kevésbé ismert kérdések helyes megválaszolásához. A MK Kerékpáros Kisokos kiadványunkat minden osztályterembe eljuttattuk, hogy a diákok bármikor tanulmányozhassák.
  • "Bebiciklizés" összesen öt 13-15 fős iskolás csoport számára. A belvárosban található tipikus forgalmi helyzeteket sorban érintve a helyszínen is kielemeztük a balesetek megelőzésének leghatékonyabb módszereit.



A programok összeállításánál fontos szempont volt, hogy minél érdekesebben, lehetőleg aktív formában adjuk át tapasztalatainkat, a használható ismeretekre összpontosítsunk és kevésbé a száraz szabályismeretre. Szintén fontos volt, hogy a diákoknak legyen lehetőségük kérdéseket feltenni, kellő súllyal essen szó az őket érdeklő kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos témákról is.

A programon közel 70-80 diák és kísérőtanáraik vettek rész. Örömmel tapasztaltuk, hogy a gyerekek életében szinte kivétel nélkül jelen van a kerékpár, jelentős részük legalább heti rendszerességgel használja, sokan rendelkeznek alapvető közlekedési ismeretekkel.
Az iskola és a tanárok lelkes támogatása is hozzájárult ahhoz, hogy egy igazán kellemes és tartalmas napot tölthettünk a felnövekvő nemzedék társaságában. A gyerekekkel találkozva egészen biztosak lehetünk abban, hogy van már egy olyan nemzedék, aminek a jelentős részének a számára a kerékpár valóban egy reális alternatíva a mindennapi közlekedésben.

Köszönjük a diákok érdeklődését, a közreműködő tanárok és az iskola támogatását, a Kontra Műhely önkénteseinek munkáját és a Szertelen Egyesület közreműködését! A diákoknak pedig sok kerékpáros élményt kívánunk ezen a nyáron!

Magyar Kerékpárosklub Debreceni Területi Szervezete

További képek a linken!