Facebook Instagram Youtube

Debrecen: Hírek

KÖZÉRDEKBŐL, ...

mkdebrecen - 2014-08-12
bejelentés, közérdek, magyar kerékpárosklub debrecen, önkéntes, önkormányzati együttműködés

Lehet, hogy valahol létezik Superman, vagy a fantasztikus Pókember vagy egy egész csapatnyi mutáns, de Debrecenben nem kell földöntúli testi adottságokkal vagy hősi allűrökkel rendelkezni ahhoz, hogy eredményt érjen el az ember!

Nem vagyunk jogászok, de a lényeg az, hogy az önkormányzati hivatalokkal való normális kommunikáció nem városi legenda. Nem kell jó ügyvédi háttérrel, belső ismeretséggel rendelkezni - vagy egy civil érdekvédelmi egyesület tagjának lenni - ahhoz, hogy az ember segítsen bringás társain: elég, ha él a 2013. évi CLXV. törvény (a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről) adta lehetőségeivel.

Mert mindenkinek jogában áll felhívni a figyelmet olyan helyzetre, “amelynek orvoslása vagy megszüntetése a közösség vagy az egész társadalom” érdekében áll [1. § (3)]. Ilyen lehet például a minap keltezett levélváltás egy egyszerű, civil embertársunk és egy önkormányzati hivatal közt, mely egy potenciális balesetveszélyt szüntetett meg:

A bejelentés...

                                

Előtte                                                                               Utána


... a válasz.

Cselekedj! Ha letelt a beérkezésétől számított 30 nap a “panasz vagy a közérdekű bejelentés alapján – ha alaposnak bizonyul – gondoskodni kell a jogszerű vagy a közérdeknek megfelelő állapot helyreállításáról, illetve az egyébként szükséges intézkedések megtételéről…” [3. § (1) a)].

Sosem tudhatod, hogy kivel teszel jót! Próbálkozni pedig mindig lehet! ;)

Mindenkit bátorítunk, hogy nyugodtan írjon a megfelelő szervnek, ha megoldásra váró kerékpáros problémával találkozik!

Köszönjük!


Ui.: ha volt kerékpáros tematikájú levélváltásod, amely megfelelő eredménnyel járt, küldd be nekünk: mkdebrecen@gmail.com ... tanulságos lehet.