Facebook Instagram Youtube

Debrecen: Hírek

LÁMPASZÁMLÁLÁS, 2014 ŐSZ, DEBRECEN

mkdebrecen - 2014-11-16
critical mass, debrecen, felmérés, közlekedésbiztonság, magyar kerékpárosklub debrecen, országos lámpaszámlálás

Országosan már a 8. alkalom és egyre fényesebb tendencia... Ez jellemzi általánosságban az Országos Lámpaszámlálás elnevezésű rendezvényt, amely a Critical Mass mozgalom szervezésében, országszerte számos önkéntessel és a Magyar Kerékpárosklub aktivistáival együttműködve próbálja felmérni a kerékpáros láthatósági viszonyokat.

Az akció célja a lámpahasználat statisztikájának elkészítésén túl az is, hogy felhívjuk a figyelmet a kerékpárok éjszakai láthatóságának fontosságára. A megfelelő világítás megléte nem csupán előírás, hanem végsősorban a (gyalog, kerékpárral vagy gépjárművel) közlekedők biztonságát szolgálja.


Debrecenben 19 ponton várták önkéntes számlálók az koraőszi novemberi estét, és a szemeik előtt elhaladó kerékpárosokat. A Füredi úti mérőállás pedig ismét kiemelt jelentőségű helyszínné vált, ugyanis meghívásunkra a rendőrség is csatlakozott az akciónkhoz, az aktuális "Látni és látszani" elnevezésű országos közlekedésbiztonsági kampány keretében.


(Forrás + még több kép: haon.hu)

Köszönjük minden egyes önkéntes számlálónak, a 20 perces forgalomszámlálást. Munkájuknak meg lett az eredménye, mert elmondhatjuk:

  • A debreceni kerékpáros társadalom közel 90%-a valamilyen (csak első, csak hátsó, első és hátsó lámpa is) kivilágítással közlekedik, amely a tavalyi hasonló időszakban mért értékhez képest egyértelmű javulás a tudatos közlekedés irányába.
  • Örömteli, hogy a szabályos kivilágítással (első és hátsó lámpa is) közlekedők aránya 80% körüli magasságba emelkedett, míg a teljesen vakon, felelőtlenül kerékpározók aránya 10%-ra csökkent, a maradék 10% egyenlő arányban oszlik meg a csak első vagy a csak hátsó lámpát használó biciklisek közt.

És akkor a számokról…

Ha valaki még nem ismerné, a módszertan egyszerű: pontosan és csak 20 percig mérünk (19:00-19:20); minden haladási irányt számolni kell; és nem torzítjuk, becsüljünk vagy kozmetikázzunk az adatokat! Tavasszal és ősszel szívesen várjuk az önkéntesek jelentkezését, amint az látható nem nehéz dolog, ugyanakkor nagyon értékes!

Összes mérőpont alapján*:
Az összehasonlításnál fontos kiemelni, hogy 2011-ben 5, 2012-ben 7, 2013-ban 21, 2014-ben 19 helyszínen történt lámpaszámlálás, tehát a mérőpontok számában való eltérés nagyban befolyásolhatja az eredményeket, amelyek azt mutatják, hogy 2014 őszén a debreceni kerékpárosok…
  • 77%-a rendelkezik első- és hátsólámpával, amely 6%-os javulás a tavalyi adatokhoz képest.
  • közt csak első lámpával biciklizők aránya 6%-os, ami 1%-kal rosszabb tavaly novemberhez képest.
  • közt csak hátsó lámpával biciklizők aránya 6%-os, mint tavaly.
  • 11%-a láthatatlanul - nindzsa módjára - közlekedik!
  • 89%-a rendelkezik valamilyen kivilágítással!

Kiemelt** mérőpontok alapján*:

Az összehasonlításnál fontos kiemelni, hogy a kiemelt mérőpontok közül 2011-ben 1, 2012-ben 4, 2013-ban és 2014-ben már mind az 5 kiemelt mérőpont** adataival rendelkezünk, a számok azt mutatják, hogy 2014 őszén a debreceni kerékpárosok…

  • 80%-a rendelkezik első- és hátsólámpával, amely 1%-os javulás a tavalyi őszi adatokhoz képest.
  • közt csak első lámpával biciklizők aránya 5%-ra esett vissza, a tavalyi 7%-ról.
  • közt csak hátsó lámpával biciklizők aránya 6%-ra emelkedett, a tavalyi 3%-ról.
  • 9%-a láthatatlanul - nindzsa módjára - közlekedik!
  • 91%-a rendelkezik valamilyen kivilágítással!

* Az összehasonlításnál az őszt ősszel, a tavaszt tavasszal hasonlítjuk. Jelen esetben tehát az őszi adatok szerepelnek.
** Kiemelt helyszínnek számít az a mérőpont, ami mindkét számlálás idején mérés helyszíne volt, azaz ezek a helyszínek a 201-es és 2013-as mérés idején is adatokkal szolgáltak, így segítik a jobb összehasonlítást: Kishegyesi- Pósa, Árpád tér, Füredi- Csigekert, Böszörményi- Bolyai, Hunyadi- Bethlen

Az eddigi országos eredményekért klikk ide!
Az eddigi debreceni eredményekért katt ide!

Láthatjuk, hogy a tendencia javulást mutat! A kerékpárral közlekedők jelentős többsége figyel arra, hogy lásson és látszódjon! Reméljük ez a - már több éve tartó - trend hamarosan még jobban megközelíti a 100%-ot, köszönhetően az országos kampányoknak, figyelemfelkeltő eseményeknek és öntudatosságnak!