Facebook Instagram Youtube

Debrecen: Hírek

MI IS AZ A KONTRA PROJEKT?

mkdebrecen - 2013-05-31
debrecen, együttműködés, kontra projekt, magyar kerékpárosklub debrecen

Az MK debreceni területi szervezetének önkéntesei sokszor más kezdeményezésekkel is együttműködnek! Ilyen például a Kontra Projekt is...


Mi is az a Kontra Projekt?

A kezdetek:

2012 év elején kapcsolatba kerültünk a debreceni Ifjúsági Házban működő Más-Mozaik Szociokultúrális Egyesület elnökével, Vincze Bélával. Beszélgetésünk során elmondta, hogy szeretne a debreceni fiataloknak még több programmal kedveskedni és teret tudna biztosítani ehhez, de sajnos nincsen rá emberi erőforrása. Mi kerékpáros baráti társaságként, azon a véleményen voltunk, hogy Debrecenben szükség van egy ingyenes helyre, amit a bicikliző fiatalok látogathatnak, tanulhatnak hasznos dolgokat a kerékpározással kapcsolatban és megismerhetik egymást. Így az első beszélgetésünk végére megszületett az elhatározás, miszerint célunk, hogy népszerűsítsük a fiatalok körében a sportot, a mozgás örömét és felhívjuk figyelmüket az újrahasznosítás fontosságára, a környezettudatos életmódra.

2012. április 22-én lehetőségünk nyílt a debreceni Ifjúsági Házban a Föld napi rendezvény megszervezésére. Partnerünkkel, a Más-Mozaik Egyesülettel karöltve szerveztük meg a programokat, melyek nagy sikerrel zárultak. Volt biciklis börze, ahol a fiatalok alkatrészeket cserélhettek. Bemutattuk a goldsprint nevű sportágat, melyet természetesen ki is lehetett próbálni, illetve volt bikepolo bemutató is. Lehetett biciklit szerelni, csapatunk tagjai saját szerszámaikkal segítettek a fiataloknak a munkában. Hirdettünk emellett „Én és a kerékpárom” fotózást is, ahol rengeteg fénykép készült a fiatalokról. A rendezvény jó alkalom volt arra, hogy lássuk a fiatalok igényeit, illetve csapatunkat is erősítette abban, hogy megvalósítsuk ötleteinket.

Következő megbeszélésen már konkrét ötletlistával jelentünk meg. Eleinte 2 fő tevékenységet szerettünk volna megvalósítani. Ezek a kerékpáros szerelőműhely és a közösségi tér kialakítása voltak. Később a Ház hozzájárult egyes felszereléseik használatához, így lehetőségünk nyílt kézműves műhellyel bővíteni a projektünket.

2012. május elején benyújtottunk egy pályázatot a Fiatalok Lendületben Program keretein belül. Nyáron a Hegyalja Fesztiválon ért minket a jó hír, miszerint pályázatunkat elfogadták és nyert. Ezek után kezdődhetett a munka.

A csapat:

  • Bajka Zoltán Gyerekkorom óta kerékpározok. Többször vettem részt Critical Mass, Föld napja és Autómentes nap szervezésében és lebonyolításában. Végzettségem autószerelő és kerékpárüzletben is dolgoztam szerelőként és eladóként. Korábban rendszeresen vettem részt hegyi kerékpár-versenyeken és túrákon. A Kontra csoportot szakmai, gyakorlati tudásommal segítem. Végigkövetem a projekt folyamatát, segítem a projektfelelőst.
  • Porcsin Levi A kerékpározást gimnáziumban kezdtem el életvitel szerűen és azóta is kerékpározom, amikor csak tehetem. Ez a sportom és közlekedési eszközöm is a városban. Én és pár kerékpáros barátom célja, hogy a kerékpáros életet valamilyen módon összefogjuk a városban. Már évek óta kerékpározunk, és oszlopos tagjai vagyunk a tevékenykedő kerékpárosoknak. Szeretnénk egy olyan közösségi teret létrehozni, ahol a fiatalok és ezen belül a környezettudatos fiatalok találkozni tudnak és ez által ténylegesen egy közösség tagjának érezhetik magukat.
  • Porcsin Ákos Bátyám által kerültem a kerékpárosok közé. Hamar befogadott a társaság és a szép élményeknek és barátságoknak köszönhetően én is igyekszem előrelendíteni a kultúra terjedését. A „keménymag” tagjaként én felelek többnyire az általunk szervezett események plakátjainak megtervezéséért.
  • Fekete Kata Ha csak tehetem sportolok, nem szeretek sokáig egy helyben ülni ezért szinte stílusjegyé nőtte ki magát a kerékpározás az életemben. Nagyon szeretek alkotni, mindig kitalálok valamit, mindig kell valami új és úgy a legjobb, ha magam készíthetem el. Ezt a két meghatározó vonásomat kerékpáros kiegészítők varrásával egyesítettem és barátaim körében igen nagy sikerre tettem szert. Ebben a csoportban a programok szervezése mellett a kézműves műhelyben tevékenykedem.
  • Nyüsti István Csipisz Végzettségem géplakatos és hegesztő, de eddigi munkáim során számos szakterületen szereztem maradandó tapasztalatot, amellyel néha megoldok olyan problémákat is, amelyek már túl vannak az instant megoldások keretein. Jelenleg kerékpárszerelőként tevékenykedem. Szabadidőmben szívesen bütykölök vagy ötletelek a projekt profiljába is illeszthető dolgokat.


A Kontra Projekt:

A „Kontra” névvel is szeretnénk jelezni, hogy „ellene” vagyunk napjaink fogyasztói társadalmának, hiszen nagyon sok régi dolgot szépen fel lehet újítani, vagy más formában újra lehet hasznosítani. Mi a biciklik felújítására, megszerelésére, és nem a kidobására szeretnénk felhívni a fiatalok figyelmét, illetve segíteni szeretnénk őket abban, hogy maguk végezzék el ezt a munkát. Legfőbb célunk, hogy minél több fiatalt vonjuk be a projektbe. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok aktív résztvevők legyenek, ezért a műhelyekben önállóan (is) tevékenykedhetnek. Nagy hangsúlyt fektetünk a nem-formális tanulásra is: csoportunk tagjai megosztják a fiatalokkal eddigi tapasztalataikat és segítik őket. Szeretnénk elérni, hogy a projekt során bevont fiatalok egy közösség tagjának érezzék magukat.

A projekt során 3 fő tevékenységet valósítunk meg:

  • Kontra biciklifelújító műhely
    A műhely lényege, hogy csoportunk tagjai és a bevont fiatalok öntevékenyen szerelhetik biciklijüket. Terveink szerint a fiatalok heti kétszer 2 órában tartott ügyelet során szakember segítségével szerelhetik saját biciklijüket, elsajátíthatják a jó technikákat. A szerelés mellett szeretnénk a fiatalokkal közösen bicikliket felújítani, amelyeket jótékony célra ajánlanánk fel az Észak-alföldi Régióban működő Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatok számára. Ehhez várunk felajánlásokat, ezek lehetnek akár nem használható, régi vagy már nem használt kerékpárok. Hiszen a nem használható bicikliknek is lehetnek olyan alkatrészeik, amiket fel tudunk használni egy másik felújításánál.
    Nyitva tartás: hétfőn és csütörtökön 14:00 – 16:00
    Szívesen várunk nagyobb csoportokat, baráti társaságokat is, akár előre egyeztetett időpont alapján.
  • Kontra Klub közösségi tér
    Egy találkozási pontot alakítottunk ki a debreceni Ifjúsági Ház alagsorában (ahonnan a Kontra műhely nyílik), ami lehetőséget teremt leülni, beszélgetni, a csapattagoknak megbeszéléseket tartani, a programokat előkészíteni. Ebbe a térbe helyeztük el a Gold Sprint nevű szerkezetet is, amin páros kerékpáros versenyeket szoktunk rendezni.
  • Kontra kézműves műhely
    Célunk egy olyan műhely kialakítása, ahol főleg kerékpárosok számára hasznos és egyedi kiegészítőket lehet elkészíteni. A már meglévő műhely fejlesztése és további eszközök beszerzése elengedhetetlen volt ahhoz, hogy többféle terméket tudjunk előállítani. Ilyen például az egyedi mintás pólók. A fő irányvonal az újrahasznosítás. Használt tárgyakból alkotunk újakat, tovább használhatóakat, egyéb használt kerékpáralkatrészekből például kulcstartókat és „robotokat”.

A 3 fő tevékenység mellett havi rendszerességgel szervezünk programokat.

Eddig megvalósított programjaink:

  • 2012.04.22. - Föld napi rendezvény: biciklis börze, Gold Sprint, fotózás, filmnézés
  • 2012.09.22. - Autómentes nap: biciklis börze, Gold Sprint, fotózás, filmnézés, Kontra műhely, ügyességi pálya, városismereti verseny.
  • 2012.10.27. - Wheelfilm est: filmvetítés
  • 2012.11.01. - Halloween NightRide: közös beöltözés, fotózás, biciklizés a városban.
  • 2011.12.23. - Apocalypse After Alleycat: városismereti verseny.
  • 2013.01. - hetente 2x szabadgörgős edzések a Kontra Klubban.
  • 2013.02. - hetente 2x szabadgörgős edzések a Kontra Klubban. 2013.02.25. Átmozgató Gold Sprint.
  • 2013.03. - hetente 2x szabadgörgős edzések a Kontra Klubban. 2013.04.06. Ifjúsági kiskörúton Újszentmargitán: Gold Sprint.
  • 2013.04.21. - CM after: fotózás, bike polo bemutató, triál bemutató, Gold Sprint, Kontra műhely, élő koncert.
  • 2013.05.09. - BAM Bringás reggeli: A Magyar Kerékpáros klub debreceni aktivistáival közösen szervezett program. Kakaós csiga és teaosztás, gyors szerviz, láncolajozás, tanácsadás.
  • 2013.05.10. - NightRide: filmnézés, Kontra műhely, biciklizés a városban.

Autómentes-napi vásár

Goldsprint

Halloween Nightride előtt

Nightride

Tervezett programok:

  • A Kontra Klubban nem formális oktatási tevékenysége. Beszélgetünk bicikli-szerelésről, lakatolásról, és a túrákra indulókat is szívesen ellátjuk információkkal. A beszélgetés, eszmecsere után, a műhelyben, a gyakorlatban is meg lehet csinálni a hallottakat.
  • Újrahasznosító nap, használt vagy nem használható kerékpár adománygyűjtés, szemétszobor építés
  • Biciklis börze Gold Sprinttel és fotózással
  • Filmvetítés
  • Az öntevékeny műhelyben közösen felújított kerékpárok átadása a rászoruló fiatalok részére, hiszen ez a legnagyobb elismerése a műhelyben folyó munkának.

Bízunk benne, hogy a jövőben még több fiatalt tudunk megmozgatni programjaink által. A projekt eredete a közösségi kerékpározás. Célja különböző ifjúsági szubkultúrák találkoztatása és az egészséges életmódot és fenntartható fejlődést, mint alternatívát felkínálni a kerékpáros életmód által.

Minden eseményről itt találsz bővebb tájékoztatót és eddigi fényképeinket is ezen az oldalon találod meg: www.facebook.com/KontraProjekt