Facebook Instagram Youtube

Debrecen: Hírek

MIÉRT ÉPP KÉTKERÉKEN DEBRECENBEN?

mkdebrecen - 2013-12-16
debrecen, debrecen és környéke, gyakorlati tanácsok, magyar kerékpárosklub debrecen, véleményezés

A városban nincsenek távolságok! Ha vannak is, ez a legalkalmasabb közlekedési eszköz arra, hogy egyúttal mozogj is, ne csak haladj...

Bárhová eljuthatsz… akár van kerékpárút, akár nincs!
Ha van, akkor minden esetben, kivétel nélkül használd azt! Azért épült! Ha nem azt használod, hanem az úton mész, méltán dudálnak le a forgalom aktív résztvevői, a csodás sofőrök, akik azt hiszik, az út csak az övék és gyakran teremtenek rendre, hogy használjuk a járdát… Amit ugyebár nem lehet, csak akkor, ha az közös gyalogos- és kerékpárhasználatra lett elkészítve.
Ha nincs kerékpárút, nyugodtan menj ki az útra, és légy aktív részese a közlekedésnek! De légy résen! Ha nem ismered a KRESZ-t, elvesztél… vagy elveszhetsz… vagy akár baleset is érhet!

Mielőtt bringára ülsz tájékozódj arról, mi vonatkozik Rád kétkeréken!
Nem árt, ha nem csak a kerékpáros KRESZ-t tanulmányozod! Bármikor belefuthatsz egy "nagytudású" sofőrbe, aki azt hiszi, azzal, hogy 20 éve kormánykereket tart a kezében, tájékozottabb és mindenhez joga van… Sajnos ez a valóság, így ha most készülsz kerékpárra pattanni, olvass utána a Rád vonatkozó szabályoknak, előírásoknak! Kiindulópontnak használhatod a
Kisokost!

A kerékpározás nincs korhatárhoz kötve….szóval HAJRÁ!
Persze, csak felelősségtudattal!

Szóval bárki, kortól, nemtől, életkortól függetlenül, bárhová eljuthat bicajjal… akár elegánsan, akár sportosan, akár extragyorsan, akár lassabban…ez mindig Tőled függ!

Az időjárás sem lehet akadály, mivel kiváló sárvédők vannak és nagyszerű esőkabátok, vastag, réteges öltözködésre megszámlálhatatlan lehetőség… tehát, nincs akadály! Persze, jégesőben több esélye van a 4 keréknek ;)

Nekünk a főtéren is van esélyünk…..ahol az autók, és a 4 kerék labdába sem rúg…

Rengeteg hely van a belvárosban (pl. Hal köz) ahová autóval elég körülményes néha eljutni, a parkolás meg valami botrány… és nem is olcsó. Lássuk be: Keróval akár az aktuálisan kiszemelt kávézó előtt is leparkolhatsz! Ezen túl egyre több, váz rögzítésére alkalmas kerékpártárolót helyeznek ki a városban, amire a kerósok számának gyarapodásával egyre nagyobb számban van igény!
De vigyázz! Lakatod legyen, és azt alkalmazd úgy, hogy a kereket, és a vázat is rögzíted! Sokkal könnyebb dolga van egy tolvajnak, ha nem körültekintően zárod le a bicajod! Hidd el!
Tehát! Parkolni bárhol tudsz ingyen, csak keress egy helyet, ahol fixen rögzítheted a keródat!


Intézhetsz kisebb-nagyobb bevásárlásokat egyaránt kétkeréken. A napi szintű, kisebb vásárlás zsákmányait akár a hátizsákod is simán elnyeli. Hasznossá teheted végre a csomagtartódra felszerelt csomagtartótáskád, mely az alábbi paraméterek miatt kiválóan alkalmas nagyobb vásárlásokhoz: nagy űrtartalom, vízlepergető kivitel, 2 oldalsó táska 2 zsebbel, gumiszíjak a csomagok felfogatására, egyszerű és praktikus rögzítés tépőzárral a hátsó csomagtartóra. Kiegészítő segítségedre lehet a kormányra rögzített első kosár (ha nem teleszkópos a bicajod…).

De tudsz keróval menni iskolába, munkahelyre, moziba, akár shoppingolni is, akár kávézni, randizni, beszélgetni… Az alkohol viszont kizárva! A közlekedés az közlekedés… nemcsak saját magad, hanem a forgalom többi részvevőjét is veszélybe sodorhatod! Így hát csak felelősségteljesen!

Elmehetsz túrázni is: "Városi körjárat", "Ismerd meg Debrecent!" vagy bármilyen címszó alatt! Számos oldal közül az alábbi link is segítségül hívható.


Sokkal gazdaságosabb, mint bármi más! Nincs üzemanyagköltség; a havi fenntartás, szervízelés töredéke annak, amit autóra költhetnél. Nem kell bérletet venned! Nem kell másokhoz alkalmazkodnod! Nincs olyan, hogy nem férsz fel…, vagy lekésted! Egészséges! A napi sportot is meg tudod vele oldani. És ha MK-tag vagy a kedvezményes kerékpárszállítást bármikor igénybe tudod venni, így nem csak a városon belüli előnyei hasznosak! Praktikus. Nem kell külön parkolót vagy garázst venni, kis helyen, akár erkélyen is elfér!

Persze, hasznos lenne a város vezetőségének elgondolkozni a kerékpárutak, utak karbantartásáról, amivel elég sok embert ösztönözhetnének ilyen jellegű rendszeres mozgásra és tudatos, egészséges, környezetkímélő közlekedésre, illetve a szmog visszaszorítására. Az utak kátyúi is minősíthetetlen akadályt jelentenek olykor, és az autókon túl a kerékpáros számára is veszélyforrásnak számítanak a kerékpárút-mentes övezetekben… a toldozás-foldozás pedig újabb akadályokat állít elénk…


De csak bíztatni tudlak Benneteket!
Pattanjatok kétkerékre, legyetek gyorsabbak, egészségesebbek, fittebbek és nem utolsó sorban spóroljatok meg sok, sok pénzt!

A szerző egy debreceni, aki biciklis (M)