Facebook Instagram Youtube

Debrecen: Hírek

TAVASZI LÁMPASZÁMLÁLÁS

mkdebrecen - 2014-04-02
critical mass, debrecen, felmérés, közlekedésbiztonság, magyar kerékpárosklub debrecen, országos lámpaszámlálás

4 éve indult és immár 7. alkalommal került megrendezésre a Critical Mass mozgalom szervezésében, a Magyar Kerékpárosklubbal és országszerte számos önkéntessel együttműködve az Országos Lámpaszámlálás. Akciónk célja a lámpahasználat statisztikájának elkészítésén túl az is, hogy felhívjuk a figyelmet a kerékpárok éjszakai láthatóságának fontosságára [link: láthatósági mkdeb-cikk]. A megfelelő világítás megléte nem csupán előírás, hanem valóban a közlekedők biztonságát szolgálja és egyben a szabálykövető kerékpáros védjegye is, akit a többi közlekedő így partnerként kezelhet a forgalomban.

A sárga és a piros jelöléseknél történt mérés 2014 tavaszán.

24 ponton köszöntöttük a tavaszi estét 2014 márciusában. Debrecenben több, mint 20 helyszínre álltak ki önkéntes számlálók, hogy segítsenek a látható kerékpárosok megszámolásával, illetve hogy közösen feltárjuk a - fiatal segítőnk, Zoé (8 éves) szavaival élve - "sunnyogó" bringások számát.

A rendőrséggel is együttműködtünk, cél: a balesetmegelőzés. [Forrás: haon.hu]

A Füredi úti mérőállás pedig kiemelt helyszínné vált, ugyanis meghívásunkra a rendőrség is csatlakozott aktivistánkhoz. A rendőrség munkatársai ugyanis az aktuális "Látni és látszani" elnevezésű országos közlekedésbiztonsági kampány keretében fokozott figyelmet fordítanak a világítási szabályok megtartására és ezzel együtt a balesetmegelőzésre is.

Élve a lehetőséggel ezúton is szeretnénk ismételten megköszönni minden egyes önkéntes számlálónak, a 20 perces forgalomszámlálást, amely a város bizonyos pontjain igazi kihívást jelentett a bicajosok nagy számát látva. Munkájuknak meg lett az eredménye!

Ha valaki még nem ismerné, a módszertan egyszerű: pontosan és csak 20 percig mérünk (19:00-19:20); minden haladási irányt számolni kell; és nem torzítjuk, becsüljünk vagy kozmetikázzunk az adatokat! Tavasszal és ősszel szívesen várjuk az önkéntesek jelentkezését, amint az látható nem nehéz dolog, ugyanakkor nagyon értékes!

Összes mérőpont alapján*:

Az összehasonlításnál fontos kiemelni, hogy 2011-ben 3, 2012-ben 2, 2013-ban 2, de 2014-ben már 24(!) helyszínen történt lámpaszámlálás, tehát a mérőpontok számában való eltérés nagyban befolyásolhatja az eredményeket, amelyek azt mutatják, hogy 2014 tavaszán a debreceni kerékpárosok…

  • 68%-a rendelkezik első- és hátsólámpával, amely 10%-os javulás a tavalyi adatokhoz képest.
  • közt csak első lámpával biciklizők aránya 6%-ra csökkent.
  • közt csak hátsó lámpával biciklizők aránya 8%-ra romlott (vagy javult?) a tavalyi 0% helyett.
  • 18%-a láthatatlanul - nindzsa módjára - közlekedik!
  • 82%-a rendelkezik valamilyen kivilágítással!

Kiemelt** mérőpontok alapján*:

Az összehasonlításnál fontos kiemelni, hogy a kiemelt mérőpontok közül 2013-ban is csak 1 szolgált adatokkal, és csak 2014-ben volt felmérve mind, tehát csak 2015-től lesznek igazán összevethetőek az 5 kiemelt mérőpont** adatai, folyamatokat felmérni tehát nem igazán tudunk még, de a számok azt mutatják, hogy 2014 tavaszán a debreceni kerékpárosok…

  • 60%-a rendelkezik első- és hátsólámpával, amely 2%-os javulás a tavalyi tavaszi adatokhoz képest.
  • közt csak első lámpával biciklizők aránya 6%-ra romlott (vagy javult?), meghaladva a tavalyi 5%-ot.
  • közt csak hátsó lámpával biciklizők aránya 10%-ra romlott (vagy javult?) a tavalyi 0% helyett.
  • 24%-a láthatatlanul - nindzsa módjára - közlekedik!
  • 76%-a rendelkezik valamilyen kivilágítással!

* Az összehasonlításnál az őszt ősszel, a tavaszt tavasszal hasonlítjuk. Jelen esetben tehát az őszi adatok szerepelnek.
 ** Kiemelt helyszínnek számít az a mérőpont, ami mindkét számlálás idején mérés helyszíne volt, azaz ezek a helyszínek egy korábbi (tavaszi/őszi) mérés idején is adatokkal szolgáltak, így segítik a jobb összehasonlítást: Kishegyesi- Pósa, Árpád tér, Füredi- Csigekert, Böszörményi- Bolyai, Hunyadi- Bethlen

Egyéb tapasztalataink:

  • A többség odafigyel a láthatóságra.
  • Fontos, hogy ugyanazon helyszíneken tudjuk mérni.
  • Noha a tendencia reménykeltő a megfelelő kivilágítottság tekintetében csak a 100%-os arány fogadható el, ezért a Kerékpárosklub saját eszközeivel továbbra is mindent megtesz és arra ösztönzi a kerékpárosokat, hogy csakis megfelelően kivilágított kerékpárral közlekedjenek.

Köszönjük a média segítségét is, az eseményről szóló híradásaikkal nagyban segítik a kampány céljának megvalósulását: a lámpa használatának elterjedését és a biztonságos közlekedést!

Linkek: haon.hu (cikk), dehir.hu (cikk, videó), civishir.hu (cikk)

Dehir - Még mindig sok biciklis közlekedik lámpa nélkül