Facebook Instagram Youtube

Debrecen: Hírek

VÁROSI AUTÓMENTES NAP DEBRECEN – MOZDULJ A JÓ IRÁNYBA!

mkdebrecen - 2013-02-28

Időpontja: 2012. szeptember 23. vasárnap – Déri tér 9.00 - 13.00 óráig

Szervezők: DMJV Önkormányzata, Magyar Kerékpárosklub, DKV Zrt., Biketriál Kft, Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság

PROGRAMOK:

9:00-9.05 A rendezvény ünnepélyes megnyitója

9:05-9.30 Triál bemutató (Múzeum bejáratánál)

9.30-11.30 Városi kerékpáros ügyességi verseny gyerekeknek (Déri tér aszfaltfelület) A vetélkedés két korcsoportban zajlik majd. Az egyik korcsoportba 6-10 éves korig, a másik korcsoportba 11-14 éves korig várjuk a jelentkezőket. A verseny az erre a célra kialakított kerékpáros ügyességi pályákon fog zajlani. A verseny győztese az lesz, aki a kialakított pályán a leggyorsabban halad végig, és természetesen a legkevesebb hibaponttal teszi mindezt.
A verseny győztesei az elismerés mellett értékes nyereményekkel is gazdagodnak majd. A versenybe bárki részt vehet 6-14 éves korig. Nevezni a helyszínen lehet 9.05 – 9.25-ig a kiállított DKV buszban. A versenyző gyerekek a versenyben saját kerékpárjukkal vehetnek részt. A versenyző gyerekek részére a bukósisak használata ajánlott.

9.30-10.00 Gyorstalpaló bringás KRESZ:
Rövid elméleti oktatást tartunk a kerékpárra vonatkozó írott szabályokról, valamint megosztjuk azokat az íratlan szabályokat is, amelyek ismerete és betartása a mindennapos kerékpárral való közlekedéshez elengedhetetlen. (Magyar Kerékpárosklub sátor)

10.00-10.20 Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral
A bemutató során azokat az úttípusokat mutatjuk be, ahol kerékpárral közlekedhetünk. Ám nemcsak az úttípusokat ismertetjük majd, hanem azt is megmutatjuk, hogy azon hogyan kell kerékpárral közlekedni. (Magyar Kerékpárosklub sátor)

10.20-10.30 Amit a közös gyalog- és kerékpárutak használatáról feltétlenül tudni kell
Bemutató nemcsak kerékpárosoknak! Ezt a legtöbb konfliktust és baleseti veszélyforrást előidéző úttípust is ki elemezzük és megmutatjuk, hogy mire kell figyelnie az ilyen típusú utat használó kerékpározónak és gyalogosnak. (Magyar Kerékpárosklub sátor)

10.40-11.00 Bringafelkészítés az őszi-téli szezonzra
Bemutatjuk, hogy mire kell odafigyelni a hűvösebb idő beköszöntével, melyek azok a fontosabb műszaki beállítások, amelyekkel az esős vagy a jeges úton is biztonságossá tehetjük a haladást, és megmutatjuk azt is, hogy hogyan előzhetjük meg kerékpárunk amortizációját. (Magyar Kerékpárosklub sátor)

11.00-11.20 A kerékpár lakatolás praktikái
Megmutatjuk, hogy milyen a jó és biztonságos lakat, és hogy hogyan, és hová lakatoljuk kerékpárunkat. (Magyar Kerékpárosklub sátor)

11.30-11.45 Rendőri karjelzés bemutató (Perényi utca)

11.30-12.30 Bebiciklizés
A Magyar Kerékpárosklub csapatával Bebiciklizés során a gyakorlatban mutatjuk meg, hogy hogyan kell közlekedni kerékpárral biztonságosan és szabályosan a városi forgalomban. A Bebicikliztetés kiscsoportos formában (10-15 fő) történik. Jelentkezni előzetesen az mkdebrecen@gmail.com e-mail címen lehet, vagy a helyszínen 11 óráig a Magyar Kerékpárosklub sátránál. A városi tekerés tapasztalt kerékpárosok vezetésével történik majd.

11.40-12.40 Biciklis szerencsekerék
Pörgess, válaszolj helyesen és nyerj! (Magyar Kerékpárosklub sátor)

11.45-12:00 Triál bemutató (Múzeum bejáratánál)

12.00-12.10 A kerékpáros ügyességi verseny eredményhirdetése

FOLYAMATOS PROGRAMOK a délelőtt folyamán:

- Troli busz és elektromos busz-kiállítás

- Ingyenes bringaszerviz

- Capriolo bringapróba

- Bringakiállítás

- Abroncshajtás- eleink egyszerű játékát most bárki kipróbálhatja. Vigyázat! Nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik! – Játék nemcsak gyerekeknek!

- Mítosz és valóság - Andy Singer módra – kiállítás a Gépregényből

- Óriás biciklis puzzle gyerekeknek (Magyar Kerékpárosklub sátor) - A nagy kerékpáros KRESZ-teszt

- Csak kerékpározik vagy közlekedni is tud? Rávilágítunk! (Magyar Kerékpárosklub sátor)

- Bam! kvíz 13+1 – amit a Bringázz a munkába! kampányról tudni érdemes (Magyar Kerékpárosklub sátor)