Facebook Instagram Youtube

Dél-Buda: Hírek

DÉL-BUDAI KERÉKPÁRTÁMASZ KÖRKÉP 1. RÉSZ

Pere - 2017-02-28
dél-buda, kerékpártámasz, kerékpártároló, parkolás, üzletek, vedd meg helyben

Noha egyre több a kerékpárral közlekedő, mégis csak az üzletek egy része telepít kerékpártárolót, kerékpártámaszt., és még kevesebben vannak azok, akik praktikus, jól használható támaszt választanak. Sőt, a tendencia nem javul, kicsit talán romlott is az utóbbi néhány évben. A közterületeken megjelenő P vagy korlát formájú támaszok szinte mind önkormányzati vagy BKK telepítésűek - szerencsére velük már sikerült elfogadtatni az elvárható minimum követelményeket, ami egy támaszt használhatóvá tesz (egyszerűen biztos támasztékként szolgál, és lehetőséget ad a biztonságos lakatolásra) -, az üzleti szférában, valamint pár közintézménynél - ellenére több megkeresésünknek - jobbára még mindig a kerékbetámasztós típus valamilyen változatát telepítik. Körülnéztünk kicsit a legkézenfekvőbb beszerzési forrásoknak (barkácsáruházak, kerékpárboltok, kerékpár nagykereskedések), és sajnos azt tapasztaltuk, hogy ezeken a helyeken is ezt az utálatos megoldást forgalmazzák. Ha valaki gyorsan és olcsón szeretné megoldani, hogy "kerékpárosbaráttá", kerékpáros kompatibilissé váljon a boltja, akkor sajnos könnyen elcsábul eme olcsó megoldás láttán. Ezért úgy döntöttünk, ismét nekifutunk az ügynek, és ha kell ismét, akár egyenként megkeressük a kereskedelmi láncok, üzletek, intézmények illetékeseit felhívva a figyelmüket arra, hogy amiről azt hiszik, hogy, az nem egészen az... Első körben egy kis dél-budai kerékpártároló körképet igyekeztünk összeállítani, hogy bemutassuk a jelenlegi helyzetet, hol milyen megoldásokat láttunk, némelyiknél kicsit értékeljük is azt. A legtöbb helyen sajnos a fentebb említett, olcsón megvásárolható "tartót" találtuk, de akadnak azért egészen egyedi megoldások is: jók, rosszak, elfogadhatók. Az egész gyűjteményt nem zúdítanánk a követőink nyakába, így több részletben tesszük közzé. A lista nem teljes, a teljes dél-budai körzet teljes bejárása és dokumentálása meghaladja kicsiny és önkéntes csapatunk kapacitásait, a célunk inkább egy áttekintő jellegű körkép volt. A tapasztaltakkal kapcsolatban várjuk a hozzászólásokat, észrevételeket, és akár újabb példákat is.

Facebook oldalunk még több képpel: https://www.facebook.com/mk.delbuda/

Kelenföld Városközpont - Burger King. A dizájner szabad kezet kap tipikus esete. Valóban nagyon mutatós, szinte már-már futurisztikus megjelenésű, valamikor az önkormányzat is telepített ilyet a Bartók Béla út mentén, ezek már akkor is tökéletesen használhatatlanok voltak. Az önkormányzat már belátta, hogy más a kívánatos irány, a Burger King még nem. Ha osztályoznunk kéne, akkor a lapról lelógó 1-es esete...

Újbuda Center - Kik Nem tudjuk eldönteni, hogy ez egy reklámtábla, ami mellesleg bringatartó is, vagy egy bringatámasz, ami mellesleg kicsit reklámtábla is. Kis jóindulattal 1-1 bringa lakatolható hozzá kétoldalról. Az osztályzat itt sem haladhatja mag a 2 alát.

Kondorosi úti CBA Príma. Még mindig kerékbetámasztós megoldás, de legalább kicsit magasabb kivitelben. És már egy bringa betámasztásától nem akar az egész felborulni. A lakatolás még mindig igényel némi gyakorlatot, és egymáshoz túl közel lévő bringák egymásba akadnak. Kettes osztályzat.

Fehérvári út - Tesco Express Az igyekezet dicsérendő, nem sokkal a nyitás után megjelent a kerékpártámasz is. Pontosan nem tudjuk, hogy az egyik kereket vagy a vázat kell-e betámasztani oda a karikák közé, de összességében nem túl praktikus. Az első benyomástól eltérően csak néhány bringa fér el kényelmesen, és nem praktikus, hogy a bringát emelgetni kell a használatához. A két végénél lehet csak normálisan letámasztani egy-egy kerékpárt. Az az egyke oszlop ott előtte valószínűleg inkább a kutyák kikötésére szolgálhat, semmint a bringák letámasztására. Még mindig csak kettes osztályzat.

Még mindig Fehérvári út, ezúttal a notebook szerviz. A megoldás még mindig szar, alapvetően falura való, ahol Juliska néni lazán lerakja a libakergetőt lakatolás nélkül, és 10 perc múlva még mindig ott lesz. legalább nem halmozták egymásra értelmetlenül őket, bár ettől még elégtelen.

Kelenföld Bevásárlóközpont. Nem tudjuk konkrétan ki telepíthette. Ez messziről olyan mintha... Kicsit közelebb lépve úgy tűnhet, egy sajátos kombinációja a kerékbetámasztós és a vázat támasztós megoldásoknak, de végső soron nem más, mint egy megemelt kerékbetámasztós tartó. Szerencsére nem kétoldalas, így legalább a lépcső felőli oldalon lehet rendesen bringát lakatolni hozzá. Mondjuk hármat... A tervező koncepciója rossz, nem ő tehet róla, hogy picit mégis használható... Milyen osztályzatot javasoltok?

Budaörs - Decathlon. Vegyesek az érzéseink. A szándék szemmel láthatóan megvolt, a férőhely is bőséges, sőt arra is készültek, hogy a kerékpárral érkező vevő eltölt náluk némi időt, ezért fedettre készítették. Csak hát egy sportáruháztól nem ezt várjuk. A kép jól mutatja, melyik része használható az elképzelt funkcióra. Ezen a rossz tapasztalatok ellenére évek óta nem tudtak változtatni, pedig tudjuk, hogy többen szóvá tették már. Ez egy nagy fekete pont a Dekának. Náluk a hely, pénz biztosan volna, az odafigyelés még hiányzik... Ha a helykihasználást nem vesszük szempontnak, akkor kettő alá...