Facebook Instagram Youtube

Dél-Buda: Hírek

LE AKARJÁK ZÁRNI A KELENFÖLDI PÁLYAUDVAR ALATTI ALAGUTAT

admin - 2013-11-03
alagút, kelenföld, kelenföldi pályaudvar, kerékpárosklub dél-buda területi szervezet, őrmező

Úgy tűnik, 2014 március végére kész lesz a 4-es metró. Ennek kapcsán átépítik a metró kelenföldi-őrmezei végállomásának környékét, és a régen Osztyapenkónak nevezett csomópontot. A Magyar Kerékpárosklub Dél-Budai Csoportjának képviseletében évek óta nyomon követjük a tervek alakulását. Október 11-én voltunk a Főmterv irodájában megnézni a legfrissebb anyagot. Kerékpáros szempontból nagyjából rendben vannak a dolgok: minden fontos irányban meglesznek a bringás kapcsolatok. Ugyanakkor még további lobbizásra van szükség ahhoz, hogy a pályaudvar alatti alagút megmaradjon, és átadják használatra a kerékpárosoknak.

2013. Október 11-én Ernyei Balázs tervezőmérnök fogadta szervezetünk képviselőit, készséges volt, megmutatott mindent és válaszolt a kérdésinkre. Sajnos a mi részünkről nem volt velünk közlekedésmérnök, de felkészültünk előre, hogy mire kell odafigyelni, rákérdezni.

A négyes metrót 2014. március 15-én szeretnék átadni a választások miatt, úgyhogy már most gőzerővel folyik az építkezés Őrmezőn. Úgy tűnik, hogy ez lesz évtizedekre a végállomás, most nincs politikai akarat a Virágpiac felé való továbbépítésre.
A csomópont beruházást kettébontották, az autópálya bevezető részleges lezárásával járó szakaszt a várható torlódások miatt csak a választások után kezdenék el, ezekre még egyébként is folyamatban van az engedélyezés. Két éves távlatban tervezik ezt befejezni, de lehet, hogy 10 év lesz belőle.

A legfontosabb, ami kiderült az egyeztetésen: a pályaudvar alatti alagutat végig úgy tervezték, hogy megkapják a kerékpárosok. Ez egy kulcseleme az egész kerékpáros átjutásnak, mivel ez a szűk keresztmetszet. Pár hónapja változás történt, és jelen állás szerint le szeretnék zárni az alagutat. Az alagút tulajdonosa a MÁV, akinek nem érdeke felújítani, fenntartani a létesítményt, fizetni a világítást.
Lobbizni fogunk annak érdekében, hogy nyitva maradjon az alagút, és a kerékpárosoké legyen a jövőben.

2013. Október 30-án Őrmezőn volt egy lakossági fórum, ahol a BKK, a Főmterv, a 4-es metró kivitelezője és a XI. kerületi önkormányzat képviselői mutatták be az építkezést és a terveket, illetve válaszoltak a kérdésekre. Somodi László, a BKK vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a BKK szeretné átvenni az alagutat a MÁV-tól illetve az Állami Vagyonkezelőtől, és azt átadni a kerékpárosoknak. De a MÁV jelen állás szerint cserébe egy nagy összeget kötne ki, amit az alagút felújítására, kifestésére kellene költeni, és ezt nem biztos, hogy ki tudja fizetni a Főváros. Nemsokára a Kerékpárosklub nevében levelet fogunk írni a MÁV-nak az ügyben.

A Főmtervnél még az alábbiakat beszéltük meg:
 1.) A csomópont szintjei a kerékpáros közlekedés szempontjából rendben lesznek. Lesz egy aluljáró az autópálya alatt - a kerékpárosokat ezen keresztül fogják átvezetni.
 2.) Majdnem minden lényeges irányban meglesznek a kapcsolatok, az útvonalak csatlakozni fognak a meglévő kerékpáros útvonalakhoz. Egy irány kérdéses: a Déli pályaudvar felé történő továbbvezetés a Budaörsi út mentén. Itt kellene egy koncepció, hogy hosszabb távon hol menjen a kerékpárút/sáv. Valószínűleg a Budaörsi út délkeleti oldalán kellene vezetni, mivel ott sok beépítetlen hely van jelenleg.
 3.) Az útvonalak úgy tűnik elég szélesek lesznek, megfelelnek az érvényes útügyi előírásnak, ennek figyelembevételével tervezték őket. Probléma, hogy nem kerékpársávokban gondolkodnak, hanem párhuzamosan vezetett kerékpárútban, de jelen állás szerint túl nagy falatnak tűnik ezen a hozzáálláson változtatni és "újraterveztetni" az egészet.
 4.) Amennyire lehet, az új szakaszok el lesznek választva a gyalogosoktól.
 5.) A meglévő szerpentin megmarad, mivel ez egy másik telken van, és ezt kivették a jelenlegi tervezésből. Viszont a szerpentin legfelső két szakaszán való felbringázást meg lehet majd spórolni, mivel a lejjebb lévő szinten csatlakozik majd az új kerékpárút.
 7.) Felmerült még, hogy a Rimaszombati út folytatásaként lehetne egy kerékpáros összeköttetés a Bartók Béla úttal, aminek eredményeképp egy teljesen egyenes útvonal jönne létre a belváros felé. Azonban ez egy hosszabb távú elképzelés.

(Írta: Bajomi Bálint)