Facebook Instagram Youtube

Érd és Térsége: Hírek

FŐVÁROSUNKTÓL DÉLRE MERRE KANYAROG A DUNA? BRINGÁZTÁL MÁR ARRA?

SZSolt - 2017-07-31
érd, eurovelo 6, kerékpár, százhalombatta, téglagyári megálló

Budapesttől délre, a Tétényi fennsík és a Mezőföld határán, Érd és Százhalombatta között egy különös hangulatú vidék, országos jelentőségű természetvédelmi terület található. Amit sokan szeretnek a környéken lakók közül, ám kevesen ismernek távolabbi vidékekről, mert nem olyan könnyen megközelíthető. Sok éve terveznek erre kerékpárutat, egy évtizede meg is épült egy szakasza a Duna gátján, ám azóta nem sikerült összekötni Budapesttel, Nagytéténnyel.

A Duna alacsony vízállásánál a part mentén végig lehet haladni a víz és a parti fák között. Régen volt ám itt gyalog és szekérút, csak kevesen tudják már.

Ezt kihasználva kisebb baráti társaságokkal már jópárszor bejártuk ezt az útvonalat, télen, tavasszal, nyáron, ősszel, leggyakrabban gyalog, ám biciklivel is. Most meghirdettük szélesebb körben. Kedves csapat jött össze Bp-ről, Diósdról (vállalkozó szellemű anyuka 3 bátor lánykával:), Battáról és Érdről, sőt egy lovasberényi fiatalember sem volt rest hozzánk csatlakozni.

Érd Főtéréről indultunk Érd Óvárosa felé. Az M6 alatt a gyalogos aluljárón mentünk át, bár ehhez még némi susnyáson keresztül vezet az út. Az érdi piactól a Minarethez mentünk el, majd a Termál Hotelnél álltunk meg az első pihenőre.

Onnan megcéloztuk a Molnár utca végénél a Duna partot, a Sánc-hegyet. Közben pár szóra megálltunk a "Téglagyári Megálló"-nál. Nem sokára már a Duna kavicsos partján ismerkedtünk a helyi terep sajátosságaival.

A százhalombatta felé félúton egy ősöreg fűzfa tövében megpihentünk, beszélgettünk.


A battai oldalra érve meglátogattuk a komp állomást és épp megnézhettünk egy hajó indulást. Aztán feltekertünk a Régészeti Parkhoz, majd az Attila vár keresztjétől néztünk körül a magasból a Duna folyását övező tájra. Ezután átmentünk a Sánchegyre, a hegy érdi részére.

Ahonnan fényképezkedés, beszélgetés után meredek vízmosásos, agyagos utakon visszatértünk a "Téglagyári Megállóhoz. Onnan pedig immár aszfaltos utakon zártuk a kört, vissza a Főtérre.

Az egyik résztvevő, Németh Zsolt videó összeállításából érzékelheted milyen kaland volt, és nézd meg még a fb eseménynél megosztott képeket.

Aztán este a legkeményebb mag még ott maradt az Érd Körbe Night bringázáson :)! Az említett kemény mag már ismert tagjának videó összeállítása.

Ha elkészül végre az EuroVelo 6 déli szakaszaként a Budapest - Érd - Százhalombatta kerékpárút, amit oly rég várunk, és amiért nem keveset dolgoztunk, s amelyre ígéreteket kaptunk, akkor könnyen elérhető lesz még a távolabbról érkezők számára is a Budapesttől délre eső kanyar a Dunán!

A fenti képeket Horváth Istvánnak, a videókat Németh Zsoltnak köszönhetjük.

Még info a kitartóan érdeklődőknek:

http://erdikum.erdcenter.hu/public/erdikum/hu/menu/helyi_ertekek/sanc-hegy.html

http://www.erdcenter.hu/pub/ec/news/200702/termeszeti.html

http://www.erdcenter.hu/pub/ec/news/200705/kirandulas_kakukk_hegy.html


http://tortenetekkepekkel.blogspot.hu/2013/06/erd-ofalu-latkepe-regen-es-ma.html

http://tortenetekkepekkel.blogspot.hu/2014/01/erd-ofalu-tortenete-kepekben.html

http://tortenetekkepekkel.blogspot.hu/2013/05/erdi-teglagyar-romjai.html


http://www.matricamuzeum.hu/tudasbazis/tudomanyoselet/kutatasok

http://sirasok.blog.hu/2009/12/14/mindennapi_elet_egy_bronzkori_telepulesen_asatasok_szazhalombatta_foldvaron

http://www.matricamuzeum.hu/regeszeti_park/latnivalok