Facebook Instagram Youtube

Érd és Térsége: Hírek

TUDOD-E HOL VAN ÉRDEN A SZÉCHENYI TÉR? JÁRTÁL MÁR OTT BICIKLIVEL?

SZSolt - 2013-05-09
bringa, bringázz munkába és iskolába, érd, érd körbe, kerékpár

Tudod-e hol van Érden a Széchenyi tér? Jártál már ott biciklivel?

Pont ott van, ahol ma az országos "Bringázz munkába!" kampány félidejében az érdi kerékpárosok reggelivel várták a kerékpárral érkezőket! Jelesül a Magyar Kerékpárosklub Érd és Térsége Területi szervezete és az Érd Körbe Egyesület néhány aktív tagja, az országos kampány támogatóit jól kiegészítő helyi vállalkozói ajándékokkal: friss brióssal és üdítő itallal. No meg egy halom tájékoztató anyaggal. Hasonlóan az ország 13 budapesti és 12 másik vidéki helyszínéhez, bekapcsolódva az országos bringás vérkeringésbe.

A kampányunk üzenete: bringázz munkába, iskolába, és éld át újra a gyerekkor örömét!


Reggel 7-től 9 óráig találkoztunk, reggeliztünk és örültünk egymásnak az új és régi ismerős bringásokkal. A szelektív gyűjtők előtti szabad területre helyezkedtünk, mert ott senkinek sem voltunk útjában. A bringások itt sok irányból érkezhetnek: a Diósdi út, a Sándor út, a Bethlen Gábor út felől, az aluljáró vagy a vasútállomás irányából.

Volt aki sietett, hiszen az épp érkező vonathoz érkezett. Voltak, akik megálltak, és pár percet rászántak a beszélgetésre, közös fénykép készítésre. Sőt a finom, friss brióst is ott helyben megkóstolták.


Az érdi kerékpáros lehetőségekről észrevételeiket és friss élményeiket megosztották velünk. Aki részt vett az Érd Körbén, az nem felejtette el megemlíteni! Az idegen nyelv érettségi e napján az érintett gimnazisták szép ruhában, ám most bringa nélkül érkeztek. A többiek pedig ez alkalommal leginkább otthon maradtak. Azért gondoltunk rájuk, s úgy terveztük a megmaradó brióst és üdítőt végül elvisszük a gimnáziumba. Ám semmi sem maradt:(

Képek: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.493149240754233.1073741832.168770039858823&type=3&uploaded=35

Amit a briósról tudni érdemes, vagy illik: a Magyaros Kenyér Kft. szállította nekünk. Akiket a minőségi termékeiken túl egy különösen kedves kezdeményezésük miatt tisztelünk. A hozzájuk betérő diákoknak évek óta ajándék péksüteményt adnak az ellenőrzőjükben az aznap kapott ötös jegy bemutatása ellenében. Ráadásul közöttük még havonta családi reggeli csomagot is kisorsolnak.

A térről, ami miénk is volt ebben a kis időben: ez bizony egy igen összetett és intenzív élményeket adó csomópont, aminek a megfigyelésében a reggeli csúcsban néhány perc elég. Hiszen gyakorlatilag folyamatosan termeli az izgalmas közlekedési helyzeteket, gerjeszti a feszültséget az egymással együttműködésre késztetett géperejű járművek igyekvő vezetőiben. Aminek időnként dudálgatással és gesztikulálással adják tetten érhető jelét. Gyalogosoknak és kerékpárosoknak a dugót képző gépjárművekénél ugyan sokkal rövidebb ideig tart, ám annál nagyobb kihívást jelent az áthaladás.


Az érdi Széchenyi tér nagyon érdi ám! A gyalogos és jármű közlekedése, az ottfelejtett buszváró, az autó parkolók, a szelektív hulladékgyűjtők, a hirdetőtáblák, a körben található épületek a működő és bezárt boltocskáktól a közeli gimnáziumig és vasútállomásig mind egy kissé nehezen viselhető, ám koncentrált élményt ad. A tér további különlegessége, hogy nincs ám sehol kitáblázva a neve!

Az egykori közlekedési miniszter Széchenyi vajon ma mit tanácsolna az érdi kerékpárosoknak? Hiszen van itt bőven tere a fejlődésnek. Mennyire szép és jó lesz, ha eljön az idő és e tér is méltó lesz a nevéhez!