Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Szerinted sem várhat újabb 5 évet, hogy élhetőbbek legyenek városaink?

Helyszínek és időpontok alább. Várunk benneteket!

Országos akcióval hívjuk fel a figyelmet a kerékpáros fejlesztések halaszthatatlanságára

Tour de Voks néven négy városban felvonulással, az ország egész területén pedig egy tájékoztató kampánnyal hívjuk fel a következő 5 év leendő városvezetőinek figyelmét a biciklis fejlesztések fontosságára. Budapesten, Debrecenben, Sopronban és Szentendrén arra kérjük a jelölteket, tegyék meg az élhető városfejlesztés irányába mutató közlekedési vállalásaikat, melyeket a megválasztásuk utáni évtől számon is kérünk rajtuk. Több száz további polgármester-jelölthöz pedig egy szakmai anyagot juttatunk el, mely olcsó és gyors megoldásokat kínál a települések élhetőbbé tételére.

A TOUR DE VOKS FELVONULÁSOK: 

BUDAPEST

 • A felvonulás budapesti időpontja szeptember 27, szombat.
 • A gyülekező 15 órakor a Madách téren lesz, innen elindulva keressük fel a főpolgármester-jelölteket.
 • Útvonal: Indulás: 15:00 - Madách tér - Andrássy út - Oktogon - Nagykörút - Petőfi híd - Móricz Zsigmond körtér - Bartók Béla út - Szabadság híd - Kálvin tér - Kiskörút - Érkezés: Madách tér - kb. 17:30
 • TOUR DE VOKS Budapest Facebook eseménye

SZENTENDRE

 • A szentendrei vonulás időpontja szeptember 27, szombat.
 • Gyülekező: 14:30-kor. Indulás a szentendrei Fő térről 
 • Útvonal: Fő tér - Rakodczay Pál utca - Ady Endre utca - Lázár cár tér - HÉV-állomás - Postás strand
 • TOUR DE VOKS Szentendre Facebook eseménye

SOPRON

DEBRECEN

 • a debrecenben vonulás időpontja október 4, szombat
 • Az indulás: Debrecen, Kossuth tér, 15:00-kor
 • Útvonal: még egyeztetés alatt, érkezés a Kossuth térre kb. 17:30-kor
 • TOUR DE VOKS Debrecen Facebook eseménye
 
A biciklis fejlesztésekbe való beruházás az egyre növekvő igények alapján mára halaszthatatlanná vált. Az olcsón és gyorsan kivitelezhető kerékpáros infrastruktúra fejlesztése ráadásul - nemzetközi és hazai tapasztalatok alapján - nagyságrendekkel hamarabb megtérül, mint sok más, akár milliárdos beruházás. Ezért azt várjuk a következő 5 éves ciklus polgármestereitől, hogy köteleződjenek el a városainkat élhetőbbé tévő beruházások mellett.
 
A kerékpározás fejlesztése jó hangulatú, élhető és gazdaságilag virágzó települések kialakulásához vezet. Magyarország az Eurostat adatai szerint a kontinens negyedik legkerékpárosabb országa, míg Budapest belvárosának egyes pontjain a BKK számításai szerint a kerékpárosok részaránya az összes közlekedő 10%-át teszik ki. A Kerékpárosklub felmérései szerint az ország 40 százaléka biciklizik rendszeresen. Ezek olyan számok, melyek mellett nem mehet el egy magára valamit is adó politikus. A kerékpározás, a közösségi-, illetve a gyalogos közlekedés iránti egyre nagyobb és láthatóbb igény ma már szavazatokat is hozhat.
 
Figyelemfelhívó akciónkon az országosan és helyi szinten legfontosabb és legalapvetőbb fejlesztések bevállalására szeretnénk rávenni a jelölteket. Budapesten, Debrecenben, Sopronban és Szentendrén megtartott Tour de Voks felvonulásainkon több száz kerékpáros fog elmenni a helyi polgármester-jelöltekhez, hogy tisztán lássuk, ki, milyen várost kíván vezetni. 
 
Azt várjuk, hogy látványberuházások helyett valós közlekedési alternatívák kiépítéséről szóljon a következő 5 év, és ne az elavult és máig uralkodó várospolitikai szemlélet folytatódjon. Bár főleg Budapesten előre mutató lépések indultak az utóbbi években, ezek leginkább csak a belvárost érintették, ráadásul sok terv egyelőre máig nem valósult meg és nem mutat valós elköteleződést az élhetőbb várostervezés irányába.
 
Vállaljuk, hogy jövőre újra felkeressük a megválasztott polgármestereket, és számonkérjük rajtuk ígéreteik betartását, valamint szakmai partnerként segítjük majd a munkájukat.
 
Emellett szakembereink összeállítottak egy - a honlapunkról is letölthető - tájékoztató füzetet, mely a biciklis közlekedés olcsó és mégis sokszorosan megtérülő fejlesztési lehetőségeit foglalja össze. Ezt a füzetet minden megyeszékhely, több budapesti kerület és további települések jelöltjeihez fogjuk eljuttatni.
 
A jelöltekkel való utcai találkozók során a vállalások listájának látványos átnyújtása mellett a felvonulók ajándékba átadják a világhírű dán városépítész, Jan Gehl Élhető városok című könyvét is.
 

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése

Nem, most nem lesz

Lesz megint emlékpóló, mint legutóbb? Na nem mintha el tudnék menni, de ez is egy módja a támogatásnak, amire szívesen áldozok.