Tagsági akció 2020 tél

Együtt közlekedünk: Ismerjük meg egymás szempontjait, hogy hamarabb célba érjünk!

Az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Magyar Kerékpárosklub közös kampányt indított, melyben a gyalog, autóval, biciklivel közlekedőknek adnak tanácsokat a hatékony együttműködésre. Az Együtt Közlekedünk kampány üzenete, hogy nem az a lényeg mivel, hanem az, hogyan közlekedünk, ezért a kisfilmek jellemző konfliktusokra adnak megoldást. Az együttműködést hirdető videók narrátora Till Attila rendező, műsorvezető volt. A kampányfilmek mellett 30000 ismeretterjesztő korongot is kiosztanak a forgalomban résztvevők számára.

„Egy úton járunk, ezért fontos megismernünk egymás szempontjait. Együttműködve könnyebben célba érünk.” – ezt üzeni a Magyar Kerékpárosklub és az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös kampánya, mely a különböző közlekedési eszközök használóit szeretné közelebb hozni egymáshoz.

Az „együtt közlekedés” egyik legfontosabb elve, hogy nem az határozza meg a közlekedőket, hogy éppen milyen közlekedési eszközt választanak, hanem az, hogyan közlekednek. Senki sem születik autósnak, kerékpárosnak, vagy gyalogosnak, más célokhoz más közlekedési eszközt választunk, hirdeti a két szervezet.

A kampány bemutatja a különböző közlekedési módok főbb konfliktuspontjait és megoldást kínál a hatékony együtt közlekedésre.

Videók és korongok készültek az együttműködésért

Az ORFK-OBB és a Kerékpárosklub együttműködésében két videó készült, melyek narrátora Till Attila rendező, műsorvezető. Az egyik kisfilm az autós és kerékpáros közlekedés jellemző konfliktuspontjaira hívja fel a figyelmet, a másikkal pedig a kerékpárral közlekedőket szeretnék rávenni a gyengébb közlekedőnek számító gyalogosok védelmére.

Autóvezetők és biciklivel közlekedők együttműködésének szempontjai:

Ne veszélyeztesd a gyalog közlekedőket:

 

Az Együtt Közlekedünk kampány részeként mintegy 30000, fotókkal illusztrált ismeretterjesztő korong is készült, melyek szintén a közlekedő felek szempontjainak megismerését célozzák.

A kampányelemek elkészítése előtt a Kerékpárosklub munkatársai közlekedési adatokat vizsgáltak, és internetes fórumokon mérték fel a legjellemzőbb figyelmetlenségeket. A kampány által így kiemelt fő szempontok az együttműködés, kiszámíthatóság és a gyengébb közlekedő védelme.
 

Tanácsok:

Autóval

- Kerékpározókat előzve tartsunk megfelelő oldaltávolságot!
- Ne akadályozzunk másokat, ne parkoljunk kerékpársávon!
- Kanyarodásnál adjuk meg a kerékpározónak járó elsőbbséget!
- Keressük a szemkontaktust, figyeljük a tükröt, ne vágjunk be a kerékpározók elé!

Kerékpárral

- Ne álljunk meg az autók holtterében, guruljunk előre annyira, hogy lásson a sofőr!
- Ne közlekedjünk a járdán, de ha muszáj, akkor vigyázzunk a gyalog közlekedőkre!
- Keressük a szemkontaktust, ne cikázzunk kiszámíthatatlanul az autók között! 

Több éve hirdetjük

2013 óta zajlik az ORFK-OBB és a Kerékpárosklub Együtt Közlekedünk című kampánya, melynek alapelve, hogy nem autósok, kerékpárosok, gyalogosok, hanem közlekedők vannak. A két szervezet célja, hogy új eszközökkel ismertesse meg és oldja fel a közlekedési módok közti jellemző konfliktuspontokat. Nem az határozza meg a közlekedőket, hogy éppen milyen közlekedési eszközt választanak, hanem az, hogyan közlekednek – vallják a kampány szervezői.

A korábbi kampányelemekről, eseményekről, videókról itt olvashatsz.

Rád is számítunk az üzenetünk terjesztésében! Oszd meg a videókat, vigyél korongokat az irodánkból bringa- és autószervizekbe, munka- és közösségi helyekre, iskolákba! 

 

 


Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod, hanem rengeteg szolgáltatás és kedvezmény is jár érte az egész országban. Belépéshez kattints ide!

Add nekünk adód 1%-át. Adószámunk: 18245402-2-41. További infók az 1%-ról.