Facebook Instagram Youtube

Köszönjük! 25000-en voltak a vasárnapi I bike Budapest bringás felvonuláson

Köszönjük! 25000-en voltak a vasárnapi I bike Budapest bringás felvonuláson
2018.04.23
A szervezők és rendőrök szerint 25000-en voltak a vasárnapi I bike Budapest bringás felvonuláson, 10 kilométeren kígyózott a menet. A Magyar Kerékpárosklub által szervezett örömtekerés és demonstráció célja olyan várost csinálni Budapestből, ahol gyerekektől idősekig bárki biciklire tud ülni. A legfrissebb forgalmi adatokból látszik, hogy Budapest lakói idén is többen közlekednek biciklivel, mint egy éve. A Kerékpárosklub azt szeretné, hogy a város bringabarát fejlesztése végre vegye fel a lakói tempóját, ne legyenek útfelújítások kerékpárosbarát fejlesztés nélkül. 

A szervezők és rendőrök szerint 25000-en voltak a vasárnapi I bike Budapest bringás felvonuláson, 10 kilométeren kígyózott a menet. A Magyar Kerékpárosklub által szervezett örömtekerés és demonstráció célja olyan várost csinálni Budapestből, ahol gyerekektől idősekig bárki biciklire tud ülni. A legfrissebb forgalmi adatokból látszik, hogy Budapest lakói idén is többen közlekednek biciklivel, mint egy éve. A Kerékpárosklub azt szeretné, hogy a város bringabarát fejlesztése végre vegye fel a lakói tempóját, ne legyenek útfelújítások kerékpárosbarát fejlesztés nélkül. A felvonuláson a felújítás előtt álló Lánchíd forgalomcsillapítását, a rakpartokra ígért kerékpársávok megépítését és a városligeti Olof Palme sétány megtartását kérték.


Fotó: Bódis Krisztián / Magyar Kerékpárosklub

"Egy olyan városért tekerünk, ahol gyerekektől idősekig bárki bringára tud ülni, mert egy ilyen városban sokkal jobb élni" - hangsúlyozták a felvonuláson. 

A felvonuláson lezárt utakon tekertek a város legszebb részein, egyszerre telt meg a két budapesti rakpart, több mint 10 kilométeren kígyózott a menet. 

A Kerékpárosklub területi szervezetei közös tekeréseket szerveznek a város több kerületéből a tabáni starthoz. Az útvonal két rakpartot, négy hidat érintett, aztán az Alagút és Andrássy úton jutott el a Városligetbe. 

A városligeti bringaemelést most a legsürgetőbb biciklibarát fejlesztésekért tartották.

Közösségi dokumentumfilmet is készítettünk az I bike Budapest felvonulásról a résztvevők felvételeiből. A Facebookon itt, a Youtubeon itt nézhető meg.

Bringaemelés:

Miért van erre szükség?

Ahol sokan bringáznak, ott jobb a levegő, biztonságosabbak az utcák, kisebbek a sorok az utakon és a rendelőkben. Ezt úgy érhetjük el, ha gyerekektől idősekig mindenki kényelmesen el tud bringázni ahova éppen szeretne.

Leghamarabb a felújítás alatt álló Lánchíd forgalomcsillapításával, közösségi, kerékpáros és gyalogos közlekedést segítő emberivé tételével lehetne ehhez hozzájárulni. A hamarosan átalakuló rakparton is meg kéne épülnie a megígért – és hírek szerint elmaradó - rakparti kerékpársávoknak, és óriási hiba lenne megszüntetni a városligeti Olof Palme sétányt. Utóbbit annak ellenére szüntetnék meg a Liget átalakításakor, hogy több ezren kerékpároznak itt naponta, így a város egyik legfontosabb (és legjobb) bringás ütőere.

Ilyen jó hely lehetne a kerékpáros Budapest:



A város jövőjét meghatározó nagyberuházások mellett minden útfelújítás része kellene legyen kerékpársávok kialakítása, a forgalom csillapítása, a lakóutcák védelme az átmenő autóforgalomtól, és a sebesség csökkentése.

Ezek teljesülése nélkül nem csak Budapest 2030-ra tervezett 10%-os kerékpáros közlekedési aránya nem lesz elérhető, de a városlakók igényeit sem lehet kielégíteni.

Igény van rá

Egyre több budapesti jön rá, hogy a bicikli legegyszerűbb és legszabadabb közlekedési eszköz. Ezt a BKK utcai kerékpárszámlálóinak adatai is bizonyítják, idén tavasszal többen kerékpározták át a bicikliutakon elhelyezett detektorok felett, mint tavaly ilyenkor. A legnagyobb ugrást a Bem téren és az Árpád-hídon mérték.


Fotó: Soós Bertalan / Magyar Kerékpárosklub

A Bem téri bicikliúton 2017. április 20-ig 4766 volt a legtöbb kerékpározó, míg idén már 5180 a voltak a legtöbben itt. Az Árpád hídon is nagy ugrást mértek, ott a tavaly tavaszi 2567 után idén tavasszal már 2909 volt a legtöbb napi bringa. A Csepelre vezető bringaúton volt arányaiban a legnagyobb, 22%-os ugrás: 993 helyett 1215 volt eddig a legnagyobb idei adat. Kisebb növekedést mértek a Múzeum körúti és a Hungária körúti bicikliúton is.

A Magyar Kerékpárosklubnál azt gondoljuk, hogy ha a város felvenné a lakói tempóját, és a legkevésbé autózásra tervezett, de legnagyobb dugóktól szenvedő belső kerületekben is határozott stratégia alapján, minden beruházás során újabb helyet adnának a kerékpározóknak, hamar egy sokkal jobb Budapesten élhetnénk.

Holland nagykövet holland biciklin tekert

A Tabánból induló örömtekerést és demonstrációt René van Hell Hollandia új nagykövete részvételével nyitották meg. A nagykövet hangsúlyozta, hogy már 10 éve támogatják a magyar kerékpározás fejlesztéséért végzett munkát. A nagykövetség segít megismerni és alkalmazni azokat a jól bevált megoldásokat, amiknek köszönhetően Hollandiában már több kerékpár van, mint ahányan laknak. A nagykövet holland bringával, elegánsan tekerte végig a menetet.

René van Hell az I bike Budapesten
Fotó: Erdős Dénes / Magyar Kerékpárosklub

 

Különleges kerékpárok

Idén először kisgyerekes családoknak rövidített útvonalon I bike Mini is indult a Liszt Ferenc térről, költözködésre is alkalmas teherbringák is felvonultak, jótékonysági kerékpáralkatrész-gyűjtés, zenés piknik és bringás fotózás is volt.

Kezdődik Bringázz a Munkába! kampány 


A Magyar Kerékpárosklub szervezésében május 14-én újraindul az országos Bringázz a Munkába! kampány. A játékban egy mobilapplikációval lehet mérni a bringás munkába járást, a résztvevők között értékes nyereményeket sorsolunk. A kampánnyal a bringára váltásra szeretnénk bíztatni mindenkit, hiszen ez a legegyszerűbb, leggyorsabb és legszabadabb közlekedési eszköz, amivel egy tárgyalást sem lehet lekésni.

A kampányról hamarosan több infót lehet elérni a http://facebook.com/bringazzamunkaba oldalon, bringazzamunkaba.hu oldalon a @bringazzamunkaba Instagramon.

Támogasd munkánkat!

A Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkájának fenntarthatóságát azokra alapozza, akikért dolgozik. Támogasd munkánkat!

  • I bike Budapest pólók és sapkák

Új és régi típusú I bike Budapest pólók, és limitált szériás egyedi Cinelli sapkák elérhetőek a Magyar Kerékpárosklub irodájában (Kárpát utca 48. 9:30-17:30), és a webshopban (hamarosan)

  • Támogass adód 1%-ával!

Minden részlet itt.

  • Lépj be vagy hosszabbítsd meg tagságod akciónkban!

Tagsági akciónk alatt belépő új tagjaink, vagy most frissítő régebbi tagjaink 156 értékes nyereményt nyerhetnek, és garantált I bike Budapest pólót kapnak ajándékba.

Részletek itt.

Maradjunk kapcsolatban!

 

Csatlakozz helyi szervezeteinkhez!

- Magyar Kerékpárosklub Budapest Belváros (V.-VI.-VII.-VIII. ker.) https://www.facebook.com/MKBelvar/

- Magyar Kerékpárosklub Észak-Pest (IV.-XIII.-XIV.-XV.ker) https://www.facebook.com/mkeszakpest/

- Magyar Kerékpárosklub Dél-pesti Területi Szervezete (IX.-XVIII.-XIX.-XX.-XXIII. ker.) https://www.facebook.com/MagyarKerekparosklubDelPest/

- Magyar Kerékpárosklub Dél-budai Területi Szervezet https://www.facebook.com/mk.delbuda/

- Magyar Kerékpárosklub Dél-budai Területi Szervezet (XI.-XXII. ker.) https://www.facebook.com/mk.delbuda/

- Magyar Kerékpárosklub Észak-budai Területi Szervezet (III. ker.) https://www.facebook.com/Magyar-Kerékpárosklub-Észak-budai-Területi-Szervezet-115783931785445/

- Kertvárosi Bringajárőr - Magyar Kerékpárosklub Kelet-Pest (XVI.-XVII.ker.): https://www.facebook.com/kertvarosi.bringa/

Küldj fotókat, videókat!

Idén is szeretnénk közösségi videót vágni a résztvevők felvételeiből. Küldd el videód linkjét az ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu címre, vagy fájlküldővel (pl. Google Drive vagy Wetransfer.com) a felvételt!

 


Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

  • Add nekünk adód 1%-át! Adószámunk: 18245402-2-41. További infók az 1%-ról.
  • Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod. Helyi szervezetekhez csatlakozhatsz és rengeteg szolgáltatás, kedvezmény, biztosítás is jár érte az egész országban. Belépéshez kattints ide!

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!

 

 

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron