Tagsági akció 2020 tél

Szabálytalan kerékpárosból szabályos – tabufeszegetés közlekedésrendész hallgatókkal

November 22-én este előadást tartottunk a BKK és az NFM kollégái mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közlekedésrendész hallgatói számára a Közlekedésbiztonsági Tudományos Diákkör keretében. Az előadások tévhiteket oszlattak, tabukat feszegettek, és kiálltak a védtelen közlekedők érdekei mellett. Mi egy, a közösségi médiában gyakran olvasható kérdésről tartottunk előadást:

Miért szabálytalankodnak a „kerékpárosok” és mit tehetünk ezzel kapcsolatban?

Az előadás keretében bemutattuk, hogy sokszor a környezet, vagy a szabályok nem teszik lehetővé az összes közlekedő számára a kényelmes, biztonságos, akadálymentes közlekedést, és felhívtuk a figyelmet a tervezők és jogalkotók felelősségére.

Ez után bemutattunk számos olyan példát, amik eredetileg szabálytalanságnak számítottak, viszont a közlekedők a saját biztonságuk kedvéért alkalmazták, manapság pedig már beépültek a közlekedési létesítményeinkbe és a KRESZ-be. Ilyenek az előretolt kerékpáros felállóhely, az U-alakú kerékpártámasz, a szigorú jobbratartás enyhítése, közvetett balra kanyarodást segítő felállóhely. 

Üzenetünk, hogy a szabálytalankodó közlekedők megmutatják az épített környezet és a szabályozás problémáit. Megfigyelésük, és az e szerinti tervezés innovatív megoldásokhoz vezethet, valamint olyan környezet kialakításához, ahol mindenki méltó módon közlekedhet. Addig is érdemes ezt a gondolatot észben tartani a szabálytalanságok megítélésekor.

Molnár Berta - Prezentáció itt letölthető

A rendezvény többi előadásáról az NKE honlapján olvashattok.


Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Add nekünk adód 1%-át! Adószámunk: 18245402-2-41. További infók az 1%-ról.

Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod. Helyi szervezetekhez csatlakozhatsz és rengeteg szolgáltatás, kedvezmény, biztosítás is jár érte az egész országban. Belépéshez kattints ide!

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!