Facebook Instagram Youtube

Szabálytalan kerékpárosból szabályos – tabufeszegetés közlekedésrendész hallgatókkal

Szabálytalan kerékpárosból szabályos – tabufeszegetés közlekedésrendész hallgatókkal
2017.12.14
November 22-én este előadást tartottunk a BKK és az NFM kollégái mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közlekedésrendész hallgatói számára a Közlekedésbiztonsági Tudományos Diákkör keretében.

November 22-én este előadást tartottunk a BKK és az NFM kollégái mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közlekedésrendész hallgatói számára a Közlekedésbiztonsági Tudományos Diákkör keretében. Az előadások tévhiteket oszlattak, tabukat feszegettek, és kiálltak a védtelen közlekedők érdekei mellett. Mi egy, a közösségi médiában gyakran olvasható kérdésről tartottunk előadást:

Miért szabálytalankodnak a „kerékpárosok” és mit tehetünk ezzel kapcsolatban?

Az előadás keretében bemutattuk, hogy sokszor a környezet, vagy a szabályok nem teszik lehetővé az összes közlekedő számára a kényelmes, biztonságos, akadálymentes közlekedést, és felhívtuk a figyelmet a tervezők és jogalkotók felelősségére.

Ez után bemutattunk számos olyan példát, amik eredetileg szabálytalanságnak számítottak, viszont a közlekedők a saját biztonságuk kedvéért alkalmazták, manapság pedig már beépültek a közlekedési létesítményeinkbe és a KRESZ-be. Ilyenek az előretolt kerékpáros felállóhely, az U-alakú kerékpártámasz, a szigorú jobbratartás enyhítése, közvetett balra kanyarodást segítő felállóhely. 

Üzenetünk, hogy a szabálytalankodó közlekedők megmutatják az épített környezet és a szabályozás problémáit. Megfigyelésük, és az e szerinti tervezés innovatív megoldásokhoz vezethet, valamint olyan környezet kialakításához, ahol mindenki méltó módon közlekedhet. Addig is érdemes ezt a gondolatot észben tartani a szabálytalanságok megítélésekor.

Molnár Berta - Prezentáció itt letölthető

A rendezvény többi előadásáról az NKE honlapján olvashattok.


Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Add nekünk adód 1%-át! Adószámunk: 18245402-2-41. További infók az 1%-ról.

Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod. Helyi szervezetekhez csatlakozhatsz és rengeteg szolgáltatás, kedvezmény, biztosítás is jár érte az egész országban. Belépéshez kattints ide!

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!

 

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron