Facebook Instagram Youtube

Debrecen: Hírek

ÉLHETŐBB DEBRECENT!

mkdebrecen - 2014-10-01
2014, biciklis felvonulás, együttműködés, magyar kerékpárosklub debrecen, önkormányzat, tour de voks, választás

Országos akcióval hívjuk fel a figyelmet a korszerű kerékpáros fejlesztések halaszthatatlanságára. Tour de Voks néven négy városban felvonulással, az ország egész területén pedig egy tájékoztató kampánnyal hívjuk fel a következő 5 év leendő városvezetőinek figyelmét a biciklis fejlesztések fontosságára. Budapesten, Szentendrén, Sopronban és Debrecenben arra kérjük a jelölteket, tegyék meg az élhető városfejlesztés irányába mutató közlekedési vállalásaikat.


A biciklis fejlesztésekbe való beruházás az egyre növekvő igények alapján mára halaszthatatlanná vált. Az olcsón és gyorsan kivitelezhető kerékpáros infrastruktúra fejlesztése ráadásul - nemzetközi és hazai tapasztalatok alapján - nagyságrendekkel hamarabb megtérül, mint sok más, akár milliárdos beruházás. Ezért azt várjuk a következő 5 éves ciklus polgármestereitől, hogy köteleződjenek el a városainkat élhetőbbé tévő beruházások mellett.

Magyarország a kontinens negyedik legkerékpárosabb országa, jó pozícióban van, hogy a kerékpározás fejlesztésével jó hangulatú, élhető és gazdaságilag virágzó települések alakulhassanak ki. Ez olyan lehetőség, mely mellett nem mehet el egy magára valamit is adó politikus. A kerékpározás, a közösségi-, illetve a gyalogos közlekedés iránti egyre nagyobb és láthatóbb igény ma már szavazatokat is hozhat.

Figyelemfelhívó akciónkon az országosan és helyi szinten legfontosabb és legalapvetőbb fejlesztések bevállalására szeretnénk rávenni a jelölteket.
Budapesten, Szentendrén, Sopronban és Debrecenben megtartott
Tour de Voks felvonulásainkon fogjuk felkeresni a helyi polgármester-jelölteket, hogy tisztán lássuk, ki, milyen várost kíván vezetni.

Azt várjuk, hogy látványberuházások helyett valós közlekedési alternatívák kiépítéséről szóljon a következő 5 év. Ne az elavult és máig uralkodó várospolitikai szemlélet folytatódjon, hanem mutatkozzon meg egy valós elköteleződés az élhetőbb várostervezés irányába, olyan vállalásokkal, mint például:

  • Tervet és határidővel programot készítek a város biciklibarát átalakítására.
  • Rendszeres forgalomszámlálást és közvélemény-kutatást készíttetek a közlekedésről.
  • A járdáról az úttestre helyezem a kerékpárutakat, csökkentem a járdán parkolást.
  • A kerékpáros létesítmények fenntartását, takarítását rendeletileg előre sorolom, ehhez forrást biztosítok.
  • Közbringa Debrecennek.
  • Mindenki közlekedni szeretne: Debreceniek közlekedési kultúrájának javítása, harmonikussá tétele.

Így az útvonal során a menet találkozik Dr. Dobrossy István Jenő (DISZ), Varga Imre (Munkáspárt), Madarasi István (MSZP), Kőszeghy Csanád Ábel (Jobbik), Kósa Márta Ilona (Civil Fórum), Dr. Papp László (FIDESZ-KDNP), Varga Zoltán Imre (DK) polgármester-jelöltekkel, akiktől a táblán való jelöléssel fogjuk kérni, hogy vállaljanak a fenti listából.

Hogy a fenntartható városfejlesztés még könnyebb legyen a jelöltekkel való utcai találkozók során a vállalások listájának látványos átnyújtása mellett a felvonulók ajándékba átadják a világhírű dán városépítész, Jan Gehl “Élhető városok” című könyvét, amelyből megtudhatják, hogyan tehetik településüket igazán élhetővé, szerethetővé, és ebben mi a szerepe a közösségi terek fejlesztésének, vagy a kerékpáros közlekedésnek.


Ezek mellé a szakembereink összeállítottak egy - a honlapunkról is letölthető - tájékoztató füzetet, mely a biciklis közlekedés olcsó és mégis sokszorosan megtérülő fejlesztési lehetőségeit foglalja össze, hiszen a megfelelő kerékpáros fejlesztések segítik a levegő- és az életminőség javulását, a gazdasági fejlődés motorjai lehetnek.


A Magyar Kerékpárosklub és területi szervezetei természetesen partnerként tekintenek minden önkormányzatra, szakmai munkánk célja településeink élhetőbbé alakítása. Úgy véljük, hogy Magyarország, valamint Debrecen és környéke olyan történelmi pillanatban van, amikor a lakói pártállástól függetlenül fejezik ki látható igényüket a város élhetősége mellett.
Itt az idő! Éljünk a lehetőséggel, hogy Debrecen is élhetőbb legyen… akár már ebben az önkormányzati ciklusban.

Egyetértesz velünk?

Ha igen, akkor gyere velünk a jelöltekhez és vegyük rá őket, hogy vállaljanak be egy élhetőbb várost!

Csatlakozz!

Találkozzunk október 4-én szombaton Debrecenben, a Kossuth téren!


FRISSÍTÉS:

A szombati tervezett menetrend [térkép]:

13:45 Gyülekező a Nagytemplom előtt
14:00 - 14:15 Indulás Józsára
14:30 - 15:00
Kósa Márta Ilona (CIVIL Fórum) (Józsa, Sportpálya)
15:00 Indulás vissza Debrecenbe
15:20 - 15:45
Madarasi István (MSZP) (Füredi-Böszörményi sarok)
15:45 - 16:15
Varga Imre (MUNKÁSPÁRT) (Jerikó utca 12.)
16:30 - 17:00 Dr. Dobrossy István Jenő (DISZ) (Simonffy utca 57.) 
17:00 - 17:30 Kőszeghy Csanád Ábel (JOBBIK) (Nagytemplom)
17:30 Lezárás a Nagytemplom előtt

** Dr. Papp László (FIDESZ-KDNP) polgármester-jelölt úr a megkeresésünket megkapta, rendkívül sűrű programja miatt személyesen a megjelölt időpontban nem tud találkozni velünk. A Magyar Kerékpárosklub által összegyűjtött vállalásokat maga is fontosnak tartja és írásban fog válaszolni. Az összeállított csomagot pedig postán juttatjuk el neki.
** Varga Zoltán Imre (DK) polgármester-jelölt úr megkeresésünkre nem reagált. Címet, amelyre az ajánlásainkat és az összeállított csomagot eljuttathatnánk nem találtunk.