Facebook Instagram Youtube

Debrecen: Hírek

KÖSD ÖSSZE!!! #CMDEB2016

mkdebrecen - 2016-04-19
critical mass, debrecen, debrecen és környéke, demonstráció, felvonulás, magyar kerékpárosklub debrecen

A Föld Napját (április 22.) követő első hétvégén ismét végiggurul a biciklis menet Debrecenen, hogy felhívja a figyelmet a tiszta levegő, a Föld természeti környezetének megóvására (is). Éppen ezért fő célunk továbbra is változatlan: alternatívát akarunk felmutatni minden gépi meghajtású járművel közlekedő ember számára. Szeretnénk megmutatni, hogy a kerékpár nem játékszer, és nem is csupán sporteszköz, hanem egy környezetkímélő, egészségmegőrző, hatékony KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ, melyet egyre többen választanak a mindennapi közlekedéshez városunkban is. Éppen ezért továbbra is kiemelt figyelmet érdemel a városi fejlesztések során.

Persze más, kézzelfoghatóbb célokat is meghatározunk...
Az idei demonstrációnk mottója:

Kösd össze!!!

Ha már vannak kerékpáros nyomvonalak, miért nincsenek ezek összekötve? A jól átgondolt és megtervezett kerékpár-úthálózat éppen az egyik alappillére annak, hogy egyre többen válasszák a közlekedés ezen formáját, amely az egyike a legkörnyezetkímélőbb helyváltoztatási módoknak. Félreértés ne essék, tudjuk hogy mindenhez idő kell és hogy nem lehet mindenhol különálló kerékpárutat létesíteni (ez szakmailag megalapozva egyébként sem célunk), de évek óta léteznek olyan olcsó és bizonyítottan biztonságos megoldások, melyek alkalmazásával a fenti kérésünk gyorsan és eredményesen megoldható lenne, csak a megfelelő döntés hiányzik... és akkor Debrecen térképe nem így nézne ki:

Kösd össze!!! (barna: kerékpáros nyomvonalak)

Az útvonal térképen:
Critical Mass Debrecen 2016 a térképen
Az útvonal írott formában: Medgyessy sétány / Vigadó tér (gyülekező és indulás) – Pallagi út – Nagyerdei körút – Hadházi út – Zákány utca – Kassai út – Rakovszky Dániel utca – Hajnal utca – Szent Anna utca utca – Miklós utca – Tisza István körút – Hatvan utca – Kossuth tér (gyülekezés és bringaemelés)
Táv: 7,2 km


Tervezett menetrend - 2016. április 24-én (vasárnap):
16:00 Gyülekező a Medgyessy-sétánynál
16:35 Eligazítás a szervezőknek
16:45 Információk bringásoknak és biztonsági tájékoztatás
17:00 Indul a felvonulás. Csatlakozni, kiállni bárhol lehet.
18:00 Érkezés a Kossuth-térre a Nagytemplomhoz.


A Critical Mass mozgalmat szimbolizáló bringaemelés.

Köszönjük, hogy eljössz!
De többet is tehetsz a felvonulás sikeréért!

  • Csatlakozz az önkéntes biztosító emberek csapatához, akik szervezőként a menetet kísérik!
  • Hívd a bringás barátaidat is! Ebben segíthet az esemény vagy eme bejegyzés megosztása.
  • A plakátból nyomtass egy párat! Tedd ki olyan munkahelyeden, iskoládban, lépcsőházban, ahol sokan láthatják és megengedték (faliújság, ismerős bolt kirakata..., de ne közterületre).


Köszönjük Fruzsinak a grafikát!

Készülj fel a kerékpározás ezen különleges ünnepére!

  • Készítsd fel a bringád (lehetőleg szakember bevonásával), hogy ne csak szép legyen de biztonságos is.
  • Frissítsd fel a KRESZ tudásod! Jegyezz meg minél több praktikus közlekedési tanácsot, melyet az ingyenesen letölthető Kerékpáros Kisokosban röviden összefoglaltak.
  • Elevenítsd fel a korábbi felvonulások óriási hangulatát néhány videóval.
  • Azért, hogy ez a felvonulás valóban a városi kerékpározás érdekeit szolgálja, és mindenki számára kellemes emlék maradjon arra kérünk, hogy fogadd meg az alábbi tanácsokat!
  • A felvonuláson kerüld a fokozottan balesetveszélyes helyzeteket. Ne most mutasd meg milyen nyaktörő mutatványokat tudsz a bringáddal!
  • Az úttest jobb oldali sávjában haladj, felezővonalat pedig semmi esetre se lépd át!
  • A felvonulás alatt soha ne menj fel a járdára, fűre! Amúgy sem szabad.
  • Ne menj a villamossínek közé! Az áthaladásoknál óvatosan keresztezd, mert a kereked könnyen kicsúszhat rajta és akkor biztosan felborulsz.
  • Ne menj túl közel az előtted haladó bringáshoz, de lehetőség szerint ne legyen köztetek egy autóhossznál nagyobb távolság. A menet átlagsebessége kb. 12 km/h lesz.
  • Ha megállni kényszerülsz azt mindenképp az út szélén tedd! Bármikor kiszállhatsz.
  • A zebráknál számíts az eléd lépő vakmerő gyalogosokra!
  • Mindenben kövesd a biztosító rendőrök, polgárőrök és szervezők kéréseit! Ne előzd meg a menet élén haladó szervezőket, és ne maradj le a záróemberek mögé. Piros lámpánál most ne állj meg.
  • Autósokat, gyalogosokat nem molesztálunk, nem sértegetünk! Ha ilyen bringást látsz, kérünk mindenképpen szólj rá! A kerékpározást népszerűsíteni jöttünk, nem ellenségeket gyűjteni.
  • A felvonulás előtt és alatt ne fogyassz alkoholt! Piásan kerékpározni ugyan nem tilos, de gondolva hajtáspajtásaidra, kérünk ne kockáztasd saját és mások testi épségét.
  • A közlekedési szabályok betartásáról a felvonulás után se feledkezz meg. Első és hátsó lámpád mindig legyen és ha szükséges használd.

Keresd a szervezőket a weboldalukon található elérhetőségen vagy a közösségi oldalukon.


Reklámozni, szórólapozni szeretnél a CM-en?

Az önkénteseink és a felvonulásért dolgozók nem azért adják a munkájukat, hogy neked reklám lehetőséget és ezzel bevételt biztosítsanak. Ha megkeresed a szervezőket tudnak ajánlani más bringás rendezvényt, amit szponzorálhat a céged is.

Politikai nézeteidet szintén ne ezen az eseményen terjeszd!
Az CM a kerékpározás elfogadásáról szól, és ez mindannyiunk közös ügye pártpolitikától függetlenül.