Facebook Instagram Youtube

Szeged: Hírek

A TISZA LAJOS KÖRÚT ÁTALAKULÁSA

atomboy - 2011-09-27

A szegedi Kiskörút sorsa kicsit másképp alakul, mint a budapestié. A középső szakaszáról évekkel ezelőtt, helyhiány miatt teljesen kitiltották a kerékpározást, helyette a körút geometriai húrján, egy egyirányú mellékutcában létesítettek ellenirányú kerékpársávot illetve nyomot. Ez az útvonal bevált, az utcának nagy kerékpáros forgalma van, és a jelzőlámpákat is elkerüli. Az északi végpont is jól csatlakozik, csak a déli végpont csatlakozása kiforratlan, erre szaktervező bevonásával keresik a megoldást. Persze a körúton lévő célpontok kerékpáros megközelítési lehetősége így is hiányzik.

Az északi szakasz pedig most épült át teljesen a villamosfelújítás keretében, és sikerült elérnünk, hogy nem terelték a járdára a kerékpárosokat (holott voltak ilyen elképzelések). Persze kerékpáros infra nem került kijelölésre a parkoló gépjárművek és a gömbsüvegsor között, amit sok kerékpáros kissé szűknek érez, így sok biciklis mégis a járdán közlekedik. Ugyanakkor a parkolók kihasználatlanok.

A helyi sajtó alaposan szemléltette a problémát, az MK területi szervezete pedig levelet írt a döntésre jogosult bizottságnak. Ennek folytán egy igen sajátos levelezés is kialakult az egyik bizottsági taggal, az szegedi trolikat és villamosokat üzemeltető városi cég vezetője pedig a tömegközlekedés vetélytársának nevezte meg a kerékpározást, amit így a részükről gátolni szándékoznak.

A bizottság összeült, és az érintett buszsávos szakasz újraterveztetését határozta el, ezúttal a kerékpárosok szempontjára is figyelemmel. A biciklisek az úttest jobb oldalán haladhatnának széles szélső forgalmi sávban (WOL), illetve széles, közös autóbusz-kerékpársávban. A tervek elkészültének határidejéül szeptember 30-át tűzték ki.

A Délmagyar cikkei:

Négysávos a Tisza Lajos körút:
http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/negysavos_a_tisza_lajos_korut_/2224378/

Másféle közlekedési rendet akarnak a kerékpárosok
http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/masfele_kozlekedesi_rendet_akarnak_a_kerekparosok/2225140/

Veszélyes a Tisza Lajos körút a kerékpárosok szerint
http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/veszelyes_a_tisza_lajos_korut_a_kerekparosok_szerint/2228370/

Új terv készül a Tisza Lajos körúti közlekedésre
http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/uj_terv_keszul_a_tisza_lajos_koruti_kozlekedesre/2232493/

Alig gyorsabb a busz a kerékpárnál
http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/alig_gyorsabb_a_busz_a_kerekparnal/2233118/