Facebook Instagram Youtube

Szeged: Hírek

JELENTŐS FORGALOMCSILLAPÍTÁS SZEGED BELVÁROSÁBAN

atomboy - 2013-04-03
autómentes belváros, gyalog- és kerékpáros övezet, kerékpárosbarát

Átadták a Biopolisz projekt keretében megújult Dugonics teret, Árpád teret és a környező utcákat. Téglás burkolat, új lámpák, oszlopok, betonteknő létesült, ám a biciklizés szempontjából jelentősebb, hogy gyalogos-kerékpáros zónák kerültek kijelölésre, kerékpártámaszokat helyeztek ki. Egyértelműbb lett a Lófara és a Dóm tér forgalmi rendje is. Nézzük, hol, miként bringázhatunk ezután!

Dugonics tér:

A szökőkút körüli területen, a park ösvényein, és a Somogyi utca járdáin továbbra is tilos biciklizni, csakúgy, mint a Kárász utcán. Az összes többi terület gyalogos-kerékpáros övezet lett, vagyis faltól falig bárhol lehet sétálni és biciklizni is. Biciklitározókat is kihelyeztek, a már ismert fordított U alakú támaszok mellett az új, O alakú tározóból is jutott bőven. Hogy mindez elég lesz-e, majd kiderül tavasszal (ha végre eljön már...) és nyáron. Az övezetbe reggel 7-től déli 12 óráig az áruszállítás behajthat, más gépjármű nem. A körforgalmakban való bringázást korábbi cikkünkben bemutattuk.


Árpád tér:

Itt is gyalogos-kerékpáros zóna van, bármerre biciklizhetünk, nyilván figyelemmel a gyalogosforgalomra is, lassan és óvatosan. A tér közepén egy jókora betonteknő van, amin nem ajánlatos átbiciklizni, meg kell hát kerülni. Az óvodánál, az itt lévő egyetemi épület előtt, és a Nagyánál is vannak kerékpártámaszok. A gépjárművek forgalmát oszlopok akadályozzák, ezekre érdemes még figyelni.

Toldy utca:

A JATE Klub utcájáról van szó. Ide autókkal is be lehet hajtani, ám mivel csak az egyetemi dolgozóknak van fenntartva parkoló, így nem kell jelentős forgalommal számolni. Itt is vannak kerékpártámaszok, főleg az egyetemi klub bejáratánál.

Eötvös utca:

A gyalogos-kerékpáros övezet része, ide is csak az áruszállítás hajthat be délelőttönként. A gyógyszerészkar előtt dögivel kihelyeztek kerékpártámaszokat.

Apáthy utca:

Ide a célforgalom behajthat, de az utcán nem állhat meg senki autóval, így bár néhány kocsival lehet számolni, de alapjában véve itt is bárhol lehet sétálni, biciklizni. Az új szálloda és a Somogyi könyvtár között egyirányú út létesült, az Apáthy utca felől a Somogyi utca felé szabad hajtani. A Somogyi Könyvtár melletti utca-szakasz már ismét gyalogos-kerékpáros övezet, ami a Dóm téren is folytatódik.

Somogyi utca:

Eredetileg megszűnt volna az átmenő gépjárműforgalom, ám a 2010-es önkormányzati választásokat követő politikai csatározások során ezt a jövőbe mutató elképzelést megtorpedózták. Így hétköznapokon 30 km/h-val korlátozás nélkül végighaladhat az autós átmenőforgalom. Hétvégén és ünnepnapokon azonban a Kárász utca és a körforgalom közötti szakaszra nem szabad gépjárművel behajtani (csak spéci engedéllyel és busszal), biciklizni viszont időbeli korlátozás nélkül, bármikor végig szabad az utcán. Biciklitámaszokat a Somogyi utcán végig kihelyeztek, de már most sokan használják őket, mi lesz tavasszal? :)

Lófara, Kölcsey utca:

Az egész Lófara, vagyis a jogi kar előtti, REÖK melletti terület gyalogos-kerékpáros övezet lett, bárhol szabad biciklizni és gyalogolni is. Szintén ilyen övezet a Kölcsey utca a Kárász utcáig, ahonnan azonban csak gyalog szabad továbbmenni.

Dóm tér:

A korábbi, nehezen értelmezhető forgalmi rend után immár gyalogos-kerékpáros övezet lett a tér is, bárhol szabad tehát biciklizni. A kerékpárútnak látszó, sárga csíkkal jelölt területen 20 km/h-val, a többi részen legfeljebb 10-zel tekerhetünk. A lényeg, hogy a gyalogosokra is vigyázzunk, és kerüljük minél nagyobb ívben.

Az új forgalmi rendet fényképek segítségével tekinthetitek át, melyek itt érhetők el.

A KRESZ a gyalogos és kerékpáros övezetről:

„Gyalogos és kerékpáros övezet (zóna)” (26/j. ábra); a jelzőtábla olyan terület kezdetét jelzi, amelynek útjai a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedésére szolgálnak, egyéb jármű közlekedése az övezetben tilos. Kerékpárosoknak, az út számukra burkolati jellel elválasztott vagy eltérő színű burkolattal megjelölt részén kell közlekedni, legfeljebb 20 km/óra sebességgel. Az út egyéb részein a kerékpárosok - a gyalogosok veszélyeztetése nélkül - legfeljebb 10 km/óra sebességgel közlekedhetnek. A kerékpárosok számára kijelölt útfelületen a gyalogosok nem közlekedhetnek. Ha a jelzőtábla alatt időszakot megjelölő kiegészítő tábla van - a jelzett időszakon kívül - az ott lakók járművei és a közútkezelő engedélyével rendelkezők járművei az övezetben legfeljebb 10 km/óra sebességgel közlekedhetnek. A kiegészítő táblán jelzett időszakban az övezetben a várakozás tilos. A mozgáskorlátozott személyt szállító jármű - amennyiben ennek feltételei adottak - az övezetben közlekedhet és várakozhat.”

Eredeti hír a Szegedbicajon.