Facebook Instagram Youtube

8.39 milliárd kerékpáros fejlesztésekre – mire van szükség és mire nincs?

8.39 milliárd kerékpáros fejlesztésekre – mire van szükség és mire nincs?
2016.09.27
A projektek között sok jó ötlet mellett több olyat is találtunk, melyek helyett hatékonyabban is el lehetne költeni a rájuk szánt százmilliókat.

A Fővárosi Közgyűlés döntése alapján 8,3 milliárd forintnyi EU-s támogatásra adnak be pályázatokat szeptember végéig, melyből 11 biciklis beruházás várható. A Magyar Kerékpárosklub Budapest nagy lehetőségének tartja a – néhol százmilliós, máshol milliárdos összegű - pályázatok beadását, melyek sikeressége érdekében részletes javaslatcsomagot írtunk. Olyan fejlesztésekre van szükség, melyeknek köszönhetően bárki el tud tekerni munkába, iskolába, szórakozni, vagy kikapcsolódni. A mostani összegből befoltozhatóak az eddigi hiányosságok és – bár sok fontos terület hiányzik - nagyot léphetünk egy bringabarát, élhető főváros felé. A projektek között sok jó ötlet mellett több olyat is találtunk, melyek helyett hatékonyabban is el lehetne költeni a rájuk szánt százmilliókat. Olvasd el, mit javaslunk!

„Nem a kerékpárutak hossza, hanem a bringabarát terület nagysága a lényeg” – vallja a Kerékpárosklub. Szeretnénk, ha – a pályázati kiírásnak megfelelően – a tervezett projektek alapelve is ez lenne. Egyes városrészek átfogó fejlesztésére van szükség, mely kerékpársávok megépítésével egyidőben olyan olcsó, de hatékony beruházásokat takar, mint az egyirányú utcák kétirányú megnyitása, bicikliparkolók építése, buszsávok kerékpározhatóvá tétele, vagy kereszteződések kisebb korrekciói.

Logikus, egységes, a kerékpárt a közlekedés egyenrangú résztvevőjének tekintő beruházásokra van szükség. Fontos szempont, hogy a meglévő hálózathoz csatlakozó létesítmények készüljenek, és a főbb úticélok megközelíthetőségét új kerékpárparkolók segítsék. A dugók, a légszennyezés és az autózás helyigénye miatt hiányzó közterületek problémáját csak így tudják sikeresen megoldani az önkormányzatok.

A fenti szempontok és a Budapest-programunkban leírt legfontosabb fejlesztések alapján vizsgáltuk meg az eddigi ötleteket. A következő évek feladata a hidak átjárhatóságának és a külváros-belváros kapcsolatainak fejlesztése, a forgalomcsillapítás, a MOL Bubi közbringarendszer kiterjesztése, hiányzó főútvonalak (pl. Nagykörút, Bartók Béla út, Üllői út) bringázhatóbbá tétele és az elavult kerékpárutak átalakítása.

Budapest-programunkat itt olvashatod el.

A projekteknek egyelőre csak körvonalait lehet ismerni, a Főpolgármesteri Hivatalban történt egyeztetésen megkapott (csatolt) listában becsült költségek mellett főbb fejlesztési irányok vannak kijelölve, de már ezek alapján is meg lehet becsülni az ötletek hasznosságát. A Magyar Kerékpárosklub minden érintett félnek felajánlotta szakmai együttműködését és területi szervezeteinek helyismeretét a részletes tervezéshez. Javaslataink beépítésével sikeresen költhetjük el a rendelkezésre álló nagy mennyiségű közpénzt. Részletes javaslataink a csatolmányban olvashatóak.

Milliárdos beruházások:

 • Dél-budapest kerékpárosbarát fejlesztése (XVIII. - XXI. - XXIII. kerületek összekötése) - 2,387 milliárd Ft

A tervek szerint a három kerületet összekötő közlekedési és turisztikai útvonal jönne létre. A projekt javasolt nyomvonala kevésbé alkalmas a közlekedési igények kielégítésére, a fejlesztési tervet vizsgáló kerékpárforgalmi hálózati terv megkérdőjelezhetően támasztja alá a fejlesztés szükségességét. Olyan területen épülne kerékpáros útvonal, ahol jelenleg nem igazán tapasztalható erre igény, részben beépítetlen területekről van szó.

A Kerékpárosklub szakmai anyagában részletes javaslatot dolgozott ki az érintett városrész-központok (Pestszentlőrinc, Pestszentimre, Soroksár, Csepel) belvárosi kapcsolatainak és a kerületek központjainak területi alapú kerékpárosbarát fejlesztésére. Utóbbi a pénteki városházi egyeztetésen elhangzottak szerint bekerült a projektbe. Ez nem az érintett kerületek kapcsolatainak szükségtelenségét jelenti – ezek megoldására is tettünk szakmai javaslatokat -, csupán a hangsúlyok hatékonyság szerinti átrendezését.

 • Rákos-patak menti ökoturisztikai folyosó - 2,3 Mrd Ft

Budapest egyik nagy hiányossága Kelet-Pest és a belváros kerékpárosbarát összeköttetésének hiánya, ami a Rákos-patak menti kerékpáros útvonal kialakításával végre megoldódhat. A patak mentén meglévő (pl. Rákoskeresztúr) nyomvonalak már ma is népszerűek a mindennapi ingázók és a szabadidejükben kerékpározók számára, több helyen azonban hiányos szakaszok (Zugló - Rákoskeresztúr), vagy rosszul kialakított, elavult megoldások (13. kerület) nehezítik az útvonal használhatóságát.

A Rákos-patak természetes közösségi térként fiatalabbak és idősek, futók, sétálók, családosok számára, vagyis nem csak kerékpáros szempontból fontos célpont. A közlekedési és szabadidős funkciók kialakítását egységesen kell kezelni, és - a Szilas-patak környékének fejlesztése alapján - várható népszerűsége miatt legalább 4-5 méter széles közös gyalogos és kerékpáros felületekkel kell megtervezni a jövőbeli létesítményeket.

A beruházás sikeréhez szükséges, hogy ne csak a patak mentén, hanem a csatlakozó utcákban – különös tekintettel a sugárirányú városi útvonalakra - is megfelelő kerékpáros kapcsolatok szülessenek. A XIV. kerületi szakaszokra javaslatot adtunk a Kerékpárosbarát Zugló - VEKOP javaslatok című anyagban.
 

További projektek:

 • MOL Bubi közbringarendszer bővítése – 700 millió Ft

Korábban beadott pályázat eredményeként 2017 első felében a XIII. kerület Hungária körgyűrűhöz közeli területein, a Margitszigeten, illetve a III. kerületben a Flórián tér–Vörösvári út környékén várhatóak új gyűjtőállomások.

A MOL Bubi az utóbbi évek legsikeresebb fővárosi projektjeként hangsúlyosabb lehetne a jövőbeli beruházások között. Az eddigi hírek szerint tervezik az utcahálózat fejlesztését is, de a meglévő szolgáltatási terület korábbi fejlesztési terveinek befejezése (pl. Üllői úti kerékpársáv) nem várható. Az utak kerékpározhatóbbá, vonzóvá tétele létfontosságú a beruházás sikeréhez, lendíthet a biciklik használatán. Az utak kerékpárosbaráttá tétele szerepel a bővítési terület terveiben, de konkrétumokat még nem ismerünk. Az útfejlesztés azért is fontos, mert a többi városlakó számára is vonzóvá teszi a kerékpár közlekedési célú használatát, ami a VEKOP projekt célja.

Javasoljuk további területek bevonását a rendszerbe (pl. 8., 9., 11., 14. kerület a Hungária körgyűrű vonaláig) és a meglévő hálózat sűrűségének növelését. A Bubi korábbi ütemeihez kapcsolódó bringabarát beavatkozások kiterjesztése szükséges. A közbringa-rendszer sikeréből az egész város profitál.

 • Közlekedésbiztonsági és kerékpárosbarát fejlesztések Budapest II. kerületében - 250 millió Ft

A projekt részeként a Rózsadomb tetején, a Törökvész út Gábor Áron utcától felfelé eső szakaszán épülne kerékpárút, illetve kerékpáros nyomot festenének fel az erdőszéli Görgényi úton és Szalonka úton. Bár a fejlesztések műszakilag megfelelőek lehetnek, a Kerékpárosklub véleménye szerint a 250 millió forint sokkal költséghatékonyabban költhető el a kerület alacsonyabban fekvő, városközponthoz közelebbi területein, ahol a nehezebben megközelíthető hegyvidéki részekkel ellentétben egyre többen kerékpároznak mindennapos közlekedési és szabadidős célból.

A Kerékpárosklub korábbi javaslatai alapján a projekt alternatívájaként javasoljuk a Szilágyi Erzsébet fasor régi, elavult útvonalának fejlesztését, a Pasaréti út, Kelemen László utca és környezete kerékpárosbarát átalakítását. Fontos lépés lenne a hűvösvölgyi végállomás környékének biciklis szempontból való fejlesztése, Pesthidegkút és a belváros kapcsolatának javítása akár új útvonalak kialakításával a meglévő utcahálózaton.

A Margit körút főbb csomópontjainak kerékpárosbarát fejlesztése a már elkészült döntéselőkészítő tanulmány alapján lehetséges lenne, illetve a Keleti Károly utca és a Bimbó út alsóbb szakaszai is könnyen kerékpározhatóbbá tehetőek lennének busz-kerékpársávok felfestésével.

A kerület belső területein sikeres fejlesztések zajlottak az utóbbi években, melyeket folytatni szükséges. Az úttest rossz állapota és az egyre nagyobb gyalogos és biciklis forgalom miatt fejlesztésre szorul a Varsányi Irén utca népszerű kerékpáros folyosója. Kerékpársávra van szükség a Bem József utcában, és kerékpársávokkal, illetve kerékpárúttal kellene összekötni a Zsigmond teret a Margit híd budai hídfőjével.

Okos forgalomszervezéssel megoldható lenne a kerület belső, szűk utcás területeinek védelme az autós átmenőforgalommal szemben, valamint további utcák (pl. Fényes Elek utca biciklis összekötése a Jurányival, Kitaibel Pál utca) kerékpáros kétirányúsítása könnyű és hatékony beavatkozás lenne. Az alacsonyabban fekvő területeken kerékpártámaszok telepítésére van szükség.

 • Kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztések Budapest IV. kerületében – 300 millió Ft

A kerület Integrált Településfejlesztési Stratégiájával összhangban kerékpárosbarát fejlesztéseket terveznek a városközponti területen és egyéb helyszíneken. Konkrétumok még nincsenek, a területi lehatárolás a kerület belső, déli részeit jelöli meg. Északi határ a Szilas-patak lehet, melynek fejlesztése is szerepel a kerület tervei között.

A Kerékpárosklub – korábbi anyagai alapján – javasolja a metróállomások környékének, illetve a kerületi központok környékének komplex kerékpárosbarát fejlesztését, illetve észak-déli és kelet-nyugati kapcsolatok javítását az Újpest Városkapu – Attila út – Farkaserdő utca, illetve az Újpesti Vasúti híd – Tél utca tengelyeken.

Kerékpársávokra lenne szükség a Külső Szilágyi úton, Megyeri úton, Óceánárok utcában, a Pozsonyi utcában, István utcában, Rózsa utcában és a Fóti út hiányzó részén. A Nyár utcában egy lakótelepet átszelő kelet-nyugati tengelyt lehetne létrehozni és 30-as övezetekre, kerékpározóknak kétirányúsított utcákra, valamint jobb összeköttetésekre lenne szükség a 15. kerület és Dunakeszi irányába. A régebben épült kerékpárutak nagy része felújításra szorul.

 • Kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztések a X. kerületben - 650 millió Ft

A X. kerület kerékpárforgalmi hálózati tervét (KHT) augusztusban részletesen átnéztük és véleményeztük. Alapvetően megfelelő javaslatokat készített a kerület, több helyen viszont nem értünk egyet a tervezett megoldással, illetve tévedéseket is találtunk benne.

Egyes útvonalakon elavult, vagy kerülőkkel bonyolított megoldásokat javasolt a kerület, melyek helyett jellemzően kerékpársávok kialakítását és rövidebb útvonalakat javasoltunk.

 • Közlekedésbiztonsági és kerékpárosbarát fejlesztések Budapest XI. kerületében - 100 millió Ft

A projekt keretében gyalogosbarát forgalomtechnikai átalakítások, lakóterületi forgalomcsillapítás, valamint a Hamzsabégi úti sétány és kerékpárút korszerűsítése valósulna meg.

Sajnálatos, hogy a fejlesztésre kijelölt területből kimaradt a Petőfi híd és a Rákóczi híd között elterülő lágymányosi egyetemi kampusz és Infopark. A területet érinti ugyan a fejlesztés előtt álló EuroVelo6, azonban a kampusz kerékpárosbaráttá tétele, kerékpártárolók kiépítése fontos és valószínűleg sikeres lépés lenne.

Fontos fejlesztések színtere lehet az Etele út – Bartók Béla út – Bocskai út – Irinyi József utca – Budafoki út által határolt terület. Megfelelő műszaki tartalom esetén jó projekt valósulhat meg.

 • Közlekedésbiztonsági és kerékpárosbarát fejlesztések Budapest XII. kerületében - 100 millió Ft

A projekt keretén belül gyalogátkelőhelyek létesítését, valamint a hegytetőn található Eötvös út és Zugligeti út kerékpárosbarát fejlesztését tervezik.

Az Eötvös és a Zugligeti út kétoldali irányhelyes fejlesztése megfelelő kialakítással elfogadható lehet, azonban a források sokkal hasznosabban elkölthetők lennének a kerület kevésbé hegyvidéki területein. A városközponthoz közelebb eső kerületrészek komplex kerékpárosbarát fejlesztése nagyot lendíthetne a mindennapi, közlekedési célú kerékpározás ügyén.

A jelenlegi projektjavaslat alternatívájaként javasoljuk a Krisztina krt. - Alkotás utca - Jagelló út - Németvölgyi út - Kék Golyó utca - Városmajor út - Szilágyi Erzsébet fasor által határolt terület fejlesztését.

 • Budapest - Fót kerékpárút XV. kerületen belüli szakasza - 200 millió Ft

A projekt keretén belül a meglévő kerékpárút folytatása valósul meg a közigazgatási határig. A városhatáron túli folytatásra Fót önkormányzata szintén VEKOP forrásra pályázott. Az általunk látott tervek alapján támogatható a projekt, a kerékpárút csomópontjainak kialakítása felülvizsgálandó.

 • Közlekedésbiztonsági és kerékpárosbarát fejlesztések Budapest XVI. kerületében - 700 millió Ft

A XVI. kerület az utóbbi években példaértékű, a Kelet-pesti területi szervezetünkkel folyamatosan egyeztetett kerékpárosbarát fejlesztéseket hajtott végre. A kerület alapvetően területi alapú, költséghatékony kerékpárosbarát fejlesztéseket tervez a kerületi alközpontok kerékpáros elérhetőségének javítására, emellett fejlesztenék a belvárosi és agglomerációs területek felé vezető útvonalakat is. Javasoljuk a korábbi szoros együttműködés megőrzését a közös siker érdekében.

 • Kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztések a XIX. kerületben - 350 millió Ft

A projekt elsősorban a kerület Wekerletelepen kívüli részeinek területi alapú komplex kerékpárosbarát fejlesztését javasolja a szomszédos kerületek és a belváros felé vezető kerékpáros kapcsolatok megkönnyítésével. Alapvetően támogatható projektről van szó, megfelelő műszaki tartalomra van szükség.

 • Kerékpárosbarát és közlekedésbiztonsági fejlesztések Budapest XX. kerületében - 350 millió Ft

Az önkormányzattól kapott információink szerint még nincsenek konkrétumok, képlékeny projektről van szó, alapvetően komplex területi alapú kerékpárosbarát fejlesztéseket terveznek. Megfelelő műszaki tartalom esetén jó dolgok valósulhatnak meg. A XX. kerület integrált településfejlesztési stratégiája többek közt a „kerékpárúthálózat” fejlesztését, nagy forgalmú intézmények hálózatba kötését, kerékpártárolás feltételeinek javítását, kerületen kívüli kapcsolatok megteremtését tartalmazza.

Korábban javasoltuk a Baross utca, a Kossuth utca, Helsinki út és Határ út bringabarát fejlesztését, egyirányú utcák megnyitását kétirányú biciklis forgalomnak, gyalogos-kerékpáros övezetek kialakítását, több helyen forgalomcsillapítást és a belvárosi, illetve kispesti kapcsolatok fejlesztését.

Turisztikai fejlesztések – 6.17 milliárd Ft

A fenti projektek mellett másik EU-s forrásból (VEKOP 4.1.1-15 Aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztése) Budapestet is érintő, összesen 6.17 milliárdos turisztikai fejlesztések várhatóak a Duna menti EuroVelo6 nemzetközi túraútvonal és a kialakításra váró Budapest – Balaton útvonal mentén.  

A fejlesztés kiemelt kormányzati beruházás, melyre a Bringázni élmény projekt keretén belül megvalósíthatósági tanulmány és cselekvési terv készült. A Budapesten belüli fejlesztések költsége mintegy 2,15 milliárd Ft (fővárosi szakaszok: EuroVelo6 - 1,8 mrd Ft, Budapest Balaton 350 millió Ft), azonban a felhívásban meghirdetett 6.17 milliárdos keret a fővároson kívüli szakaszok javára kimerülni látszik. 2014-ben részletes javaslatcsomagot adtunk át a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központnak a budapesti szakaszokról. Fontos szempont, hogy a turisztikai fejlesztések lehetőség szerint segítsék a városon belüli, közlekedési célú kerékpározást is.


Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod, hanem rengeteg szolgáltatás és kedvezmény is jár érte az egész országban. Belépéshez kattints ide!

Add nekünk adód 1%-át. Adószámunk: 18245402-2-41. További infók az 1%-ról

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!

 

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron