Facebook Instagram Youtube

A kerékpárszervizek nyitvatartásának biztosítását kérik kerékpáros szervezetek és vállalkozások

A kerékpárszervizek nyitvatartásának biztosítását kérik kerékpáros szervezetek és vállalkozások
2020.03.22
A koronavírussal kapcsolatos jelenlegi kereskedelmi korlátozások és esetleges későbbi szigorítások alatt is biztosítsák a bicikliszervizek rendes nyitvatartását, kérik a kormánytól kerékpáros szervezetek és vállalkozások. A lakosság 84%-a számára elérhető kerékpározást biztosító vállalkozások - óvintézkedések melletti - nyitvatartása az egészségügyi és környezeti haszon mellett a biciklizés járványmegelőzésben betöltött szerepét is segíti. A nemzetközi példák alapján a Kerékpárosklub által írt levélhez csatlakoztak a Magyarországon működő nagyobb kerékpáros szakmai civil szervezetek, a kerékpáripar és kereskedelem főbb szereplői, illetve kerékpáros vállalkozások.

A koronavírussal kapcsolatos jelenlegi kereskedelmi korlátozások és esetleges későbbi szigorítások alatt is biztosítsák a bicikliszervizek rendes nyitvatartását, kérik a kormánytól kerékpáros szervezetek és vállalkozások. A lakosság 84%-a számára elérhető kerékpározást biztosító vállalkozások - óvintézkedések melletti - nyitvatartása az egészségügyi és környezeti haszon mellett a biciklizés járványmegelőzésben betöltött szerepét is segíti. A nemzetközi példák alapján a Kerékpárosklub által Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosnak és Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért felelős államtitkárnak küldött levélhez csatlakoztak a Magyarországon működő nagyobb kerékpáros szakmai civil szervezetek, a kerékpáripar és kereskedelem főbb szereplői, illetve kerékpáros vállalkozások.

A levelet, pontos kéréseinket és indoklásunkat a kép alatt olvashatjátok. További csatlakozók jelentkezését a kommunikacio kukac kerekparosklub.hu címre várjuk.

FRISSÍTÉS: A március 28 - április 11 között bevezetett kijárási szigorítások során NEM korlátozták a kerékpározást kerékpárszervizek nyitvatartását! Részletek itt.

A Kerékpárosklub az elmúlt két hétben azt kéri mindenkitől, hogy maradjon otthon, de ha muszáj mennie valahova, akkor menjen inkább bringával. Így könnyebben elkerülhető a tömeg.
 

"Tisztelt Kormánybiztos úr,

Tisztelt Államtitkár úr!

 

A koronavírus terjedésének enyhítésében jelentős szerepe lehet a kerékpáros közlekedésnek.

Akik utazásaikat - amennyiben elengedhetetlenek - kerékpáron teszik meg, elkerülhetik az emberekkel való közvetlen találkozást, és fertőző felületek érintését. Ezzel egy időben testmozgást végeznek, aminek szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében, illetve az immunrendszer erősítésében játszott szerepe régóta ismert. A kerékpározással járó testmozgás a bezártság okozta mentális nehézségeket is oldja.

Járványmegelőzési és egészségügyi hatásai mellett más előnye is van az autózással szemben. Olasz tanulmányok kimutatták: szennyezett levegőben jobban terjednek a vírusok, így az autós közlekedés közvetlenül hozzájárul a koronavírus terjedéséhez.

A kerékpár a magyar felnőtt lakosság 84 százaléka számára elérhető közlekedési eszköz, egyes régiók lakosságának egyharmada elsődlegesen kerékpárral közlekedik. Ilyen alapról indulva minden esélyünk megvan előnyeinek kihasználására.

Ebben a helyzetben a kerékpáros civil és piaci szereplők fontosnak látják - a megfelelő óvintézkedésekre való felhívás mellett -, hogy minél több ember számára elérhető maradjon a kerékpáros közlekedés.

A kerékpáros közlekedés elérhetővé tétele érdekében az alábbi intézkedéseket javasoljuk:

  • Járműjavító műhelyek 15:00 órás kötelező zárásának eltörlése, rendes nyitvatartási idő biztosítása
  • Alkatrészellátás zavartalanságának biztosítása
  • Kereskedelmet érintő esetleges további korlátozások során a járműjavító műhelyek, az alkatrészellátás, kerékpáros postai tevékenységek, csomag- és ételkiszállítás működésének fenntartása
  • Elengedhetetlen esetekben való közlekedéssel kapcsolatos kommunikáció során a kerékpározás előnyeire való figyelemfelhívás

A szolgáltatási tevékenységek során természetesen szükségesnek tartjuk az emberi találkozások minimalizálását, védőfelszerelések használatát és a közösségi tereken csak a szükséges esetekben való tartózkodást.

Nemzetközi példák alapján tesszük ezt a javaslatot:

Németországban hosszabb nyitvatartást engedélyeztek a kerékpárszervizeknek, az Egyesült Államokbeli Philadelphiában utólag oldották fel a járműjavító vállalkozások korlátozásait. Az Egyesült Királyság kormányától vezető egészségügyi és közlekedési szakértők kérték a kerékpáros közlekedés lehetőségének fenntartását annak előnyei alapján. Az európai kontinens kerékpáros szervezeteit és iparát tömörítő Európai Kerékpáros Szövetség (ECF) és Conebi is a kerékpárszervizek zavartalan nyitvatartásának biztosítását kéri a kontinens kormányaitól.

A járvány mielőbbi és minél enyhébb lefolyásának, illetve a gazdasági károk enyhítésének érdekében kérjük a fenti intézkedések megtételét, valamint a kerékpáros közlekedést és ellátórendszerének működését akadályozó intézkedések elkerülését.

 

Tisztelettel,

Kerékpáros szervezetek

Kerékpáros vállalkozások

 

Budapest Bike Maffia

Cargonomia

Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség

Magyar Kerékpárosklub

Magyar Kerékpáros Szövetség

Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség

 

Biciklizing

Bikemag

Flowcycle

Hajtás Pajtás Kerékpáros futárszolgálat

Velo Budapest

Wolt Magyarország

 

 

Budapest

2020.03.22."

 

A levél elküldését követően csatlakoztak:

  • Gepida Factory Store
  • Koffein Kerékpárműhely
  • Lottobike kerékpárszerviz

 


Tetszett a cikk? Maradjunk kapcsolatban!

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!

 

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron