Facebook Instagram Youtube

Bp-Belváros: Hírek

VOCA TALÁLKOZÓN JÁRTUNK BÉCSBEN

zoltan_erdos - 2012-04-02
bécs, önkéntes, nemzetközi, találkozó, voca

VOCA = Volunteers of Cycling Academy, tehát kerékpáros önkéntesek akadémiája. A projekt lényege, hogy különböző európai országok kerékpáros aktivistái tapasztalatot cserélnek és a jövőben akár közös akciókat is kivitelezhetnek. Bécsben a magyaroké volt a legnagyobb delegáció, ezúttal az MK „általános” önkéntesei mellett két területi szervezet, a Belvár és Győr is képviseltette magát.

Az első napon, csütörtökön még csak bemelegítés volt: némi városnézés, közben ismerkedés az itteni közbringákkal. Ezek nem nyertek általános tetszést – egysebességesek és nagyon nehezek, de rövid távokra a belvárosban kitűnően alkalmasak. Az esti program a csehek filmje volt a prágai „autókritikus” mozgalomról, az Auto*Mat-ról. A találkozó vendégein kívül a bécsi bringás szubkultúra is megnézte, nagy tapsot kapott. És hozunk magunkkal egy példányt belőle ;)

Pénteken indult az igazi munka: egy amerikai moderátorral az egyik csoport apukákat, anyukákat és gyerekeket ültetett biciklire akcióötletek formájában, míg a másik csoport a kerékpárosok médiamegjelenésétől a szabályok be(nem)tartásán át portugál KRESZ-en át sok mindent átbeszélt.

Mi a Bringázz a Munkába! kampánnyal és az MK szervezeti struktúrájával járultunk hozzá az előadásokhoz. Furcsa megtapasztalni, hogy az MK-nak van az egyik legkiterjedtebb önkéntes-hálózata az európai bringás szervezetek között.

A mai napon némi online kampánytapasztalatot gyűjtöttünk be a Dublin Cycling Campaign tagjaitól, és további témák várhatók még..

Jártunk a bécsi Bike Kitchenben és teszteltük az itteni infrát is. Bécsben is iszonyatosan nő a bringások száma, amivel az infra nehezen tart lépést. Sok gyalogbringaút van a városban, amin már nehéz elférni.

Az ilyen találkozókon fontos a kapcsolatépítés is: mi leginkább a csehekkel, portugálokkal és a bolgárokkal találtunk közös hangot, amiből még szorosabb együttműködés is lehet. A folytatás júniusban Dublinban, addig pedig igyekszünk megosztani és megvitatni a tagsággal az eddig előkerült témákat. Aki jobban be szeretne kapcsolódni a projektbe, jelezze!

Képek a találkozóról és Bécsről bringás szemmel itt láthatók, enjoy!