Facebook Instagram Youtube

Debrecen: Hírek

ELÉRTÜK A LÁMPAPLAFONT?

mkdebrecen - 2015-11-12
critical mass, debrecen, felmérés, közlekedésbiztonság, magyar kerékpárosklub debrecen, országos lámpaszámlálás

Debrecen, 2015. november 11. – A debreceni 23 helyszínen, 20 perc alatt felmért, 584 kerékpáros adta adatok alapján, a szabályos lámpahasználati hajlandóság 72%-os volt idén ősszel Debrecenben és környékén.


2015-ös őszi térkép

Megtorpant, illetve a statisztikai hibahatáron belül is értelmezhető csökkenést (2014: 77%, 2015: 72%) mutat a 23 helyszínről (Józsán is), az önkéntesek által begyűjtött adatokkal dolgozó, lámpaszámlálási felmérésünk. És habár örülnénk a 100%-os első+hátsó lámpahasználatnak, de reálisan szemlélve az eredményeket rá kell jöjjünk, hogy:

  • Nagyobbrészt csak az online elérhető célcsoportot tudjuk meggyőzni, az offline réteg eléréséhez - mint civil szervezet - nincs, vagy erősen limitált a kapacitásunk.
  • Nemzetközi kontextusba ágyazva az eredményeket, úgy tűnik, hogy 75-80% körül van egy "láthatatlan" plafon, ami fölé nem nagyon lehet tornázni a lámpahasználók arányát és más megoldásokat kell keresni a láthatóvá tételre.
  • El kell gondolkodnunk ezek ellenére/hatására, hogyan is tudnánk még jobban megszólítani az embereket és rávenni őket az ön- és közveszélyes magatartásformák (ninja-lét) feladására.



És akkor a számokról…
Ha valaki még nem ismerné, a módszertan egyszerű: pontosan és csak 20 percig mérünk (19:00-19:20); minden haladási irányt számolni kell; és nem torzítjuk, becsüljünk vagy kozmetikázzunk az adatokat! Tavasszal és ősszel szívesen várjuk az önkéntesek jelentkezését, amint az látható nem nehéz dolog, ugyanakkor nagyon értékes!

Összes mérőpont alapján*:




    Az összehasonlításnál fontos kiemelni, hogy 2011-ben 5, 2012-ben 7, 2013-ban 21, 2014-ben 19, 2015-ben 23 helyszínen történt lámpaszámlálás, tehát a mérőpontok számában való eltérés nagyban befolyásolhatja az eredményeket, amelyek azt mutatják, hogy 2015 őszén a debreceni kerékpárosok…

    • 72%-a rendelkezik első- és hátsólámpával, amely 5%-os romlás a tavalyi adatokhoz képest.
    • közt csak első lámpával biciklizők aránya 8%-os, ami 3%-kal rosszabb tavaly novemberhez képest.
    • közt csak hátsó lámpával biciklizők aránya 7%-os, ami 1%-kal rosszabb a tavalyinál.
    • 13%-a láthatatlanul - nindzsa módjára - közlekedik!
    • 87%-a rendelkezik valamilyen kivilágítással!





    Kiemelt** mérőpontok alapján*:



    Az összehasonlításnál fontos kiemelni, hogy a kiemelt mérőpontok közül 2011-ben 1, 2012-ben 4, 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben már mind az 5 kiemelt mérőpont** adataival rendelkezünk, a számok azt mutatják, hogy 2015 őszén a debreceni kerékpárosok…

    • 74%-a rendelkezik első- és hátsólámpával, amely 6%-os romlás a tavalyi őszi adatokhoz képest.
    • közt csak első lámpával biciklizők aránya 3%-ra esett vissza, a tavalyi 5%-ről.
    • közt csak hátsó lámpával biciklizők aránya 8%-ra emelkedett, a tavalyi 6%-ról.
    • 15%-a láthatatlanul - nindzsa módjára - közlekedik!
    • 85%-a rendelkezik valamilyen kivilágítással!

    * Az összehasonlításnál az őszt ősszel, a tavaszt tavasszal hasonlítjuk. Jelen esetben tehát az őszi adatok szerepelnek.
    ** Kiemelt helyszínnek számít az a mérőpont, ami mindkét számlálás idején mérés helyszíne volt, azaz ezek a helyszínek a 2012-es és 2013-as mérés idején is adatokkal szolgáltak, így segítik a jobb összehasonlítást: Kishegyesi- Pósa, Árpád tér, Füredi- Csigekert, Böszörményi- Bolyai, Hunyadi- Bethlen


    Az eddigi országos eredményekért klikk ide!

    Az eddigi debreceni eredményekért katt ide!


    A helyi média az ajándékozást emelte ki a rendőrség nyilatkozata alapján, például itt és itt is, ami tekinthető jónak is, de egyre többen gondolják úgy, hogy kontraproduktív lehet a szabálykövetés ily módon történő elősegítése.

    Majd meglátjuk! Főleg, ha van lámpa! ;)