Facebook Instagram Youtube

Debrecen: Hírek

ELTŰNNEK-E A NINDZSÁK?

mkdebrecen - 2016-05-18
critical mass, debrecen, felmérés, közlekedésbiztonság, magyar kerékpárosklub debrecen, országos lámpaszámlálás

Debrecen, 2016. március 25. – Kevesebben, mint tavaly ősszel, de így is 10 helyszínen számoltak debreceni önkéntesek lámpákat. A statisztikai mérési feltételekhez immár több mint 5 éve ragaszkodó kezdeményezés a 20 perc alatt 218 főt számlált, akik 70%-a közlekedett szabályos lámpahasználat mellett kerékpárjával.

Itt mértünk tavasszal

Ha azt nézzük, hogy tavaly ugyanebben az időszakban közel 72%-os volt a szabályos felszereléssel kivilágított kerékpáros közlekedők aránya, jogos a kérdés - a visszaesést látva:

Eltűnnek-e valaha a nindzsák?

Mert szép cél, hogy az összes debreceni biciklis szabályosan kivilágított kerékpárral közlekedjen, de ezt - nagy valószínűséggel - csak megközelíteni lehet majd, elérni sohasem. Gondoljunk itt akár a szabálykövetésre, vagy a közvilágítás javulásával megnövekvő indirekt láthatóságra, sokminden akadályozhatja a kívánt eredmény beteljesülését. Ugyanakkor látni kell, hogy alacsony lámpahasználat mellett, vannak arra mutató jelek, hogy szabálymódosítással, nem csak a lámpa-, de akár a láthatósági mellény használatára is kötelezhetnék a bicikliseket.
Elkerülendő tehát a szabályváltoztatást illetve a baleseteket, tényleg fontos lenne, ha a mostani szabályozásnak is eleget tudnának tenni a közlekedésben résztvevők...
Tűnjenek el a nindzsák!

  • Emlékeztetőül írásunk a láthatóságról.

A továbbiakban pedig beszéljenek az infografika számai, ahol azért azt megemlíthetjük, hogy a kiemelt 5 helyszínünk adatai alapján, a szabályosan kivilágított kerékpárosok tavalyi 63%-os aránya 76%-ra emelkedett: