Facebook Instagram Youtube

Debrecen: Hírek

MEGALAKULT A DEBRECENI TBB

mkdebrecen - 2015-12-26
balesetmegelőzés, bizottság, debrecen, debrecen és környéke, magyar kerékpárosklub debrecen, területi balesetmegelőzési bizottság

A Magyar Kerékpárosklub Debrecenben is próbál tenni azért, hogy a kerékpározásról ne csak a balesetek lehetősége jusson a közlekedők eszébe. Ezért örültünk a meghívásnak és annak, hogy - támogatásunkkal - megalakult Debrecen városának Területi Balesetmegelőzési Bizottsága.

"Továbbra is nagy médiafigyelmet kap valamennyi kerékpározással kapcsolatos baleset." - Ez is egy indok volt ahhoz, hogy a baleseti tendenciák - helyi szinten történő - pozitív befolyásolása érdekében megalakuljon Debrecen városának Területi Balesetmegelőzési Bizottsága is (egy másik, hogy a város eddig a megyei bizottság keretein belül volt jelen). Így logikusan hangzik, hogy a megyei bizottsági munkát végző szervezeteket a területi bizottságba is meghívják, így az alakuló ülésre meghívót kaptak:

  • Debrecen Alpolgármestere
  • az OMSZ, Debreceni Mentőállomása
  • A Közlekedés Biztonságért Alapítvány
  • a Magyar Autóklub Hajdú-Bihar Megyei Szervezete
  • a City Taxi
  • a Best Fm Rádió
  • a Magyar Kerékpárosklub Debreceni Területi Szervezete
  • a DKV az Őrláng Közlekedési Polgárőr Egyesület
  • a Debreceni Egyetem, Pszichológia Tanszéke
  • Debrecen MJV Oktatási, Ifjúsági és Sportbizottsága

A TBB a biztonságos közlekedés megteremtésére, a közlekedés minél szélesebb területét érintő baleset-megelőzési programok, irányelvek kidolgozására és megvalósítására létrehozott városi szintű tervező, koordináló és irányító szerv (a városi rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának irányításával).
Örülünk, hogy itt is elmondhatjuk majd a kerékpárosokat érintő közlekedéssel kapcsolatos (elsősorban balesetek megelőzése vonatkozásában) észrevételeinket, javaslatainkat.

Mivel az ügyviteli rend még nem kiforrott, változhat - jeleztünk:

"A megbeszélésen sokszor csak a szabályok ismeretére és a szabálykövetés-szoktatásra tértünk ki, de sokszor ezeket a kialakított útvonalak milyensége is befolyásolja, pl.: kerékpárutak beláthatatlan kereszteződésekkel (Bartók Béla utca); vagy veszélyes, fákkal szegélyezett kanyarban átvezetett gyalog- és kerékpárút (Zákány utca); stb. Lehetséges volna ezen okokból, olyan hatáskört kialakítani/javasolni a TBB számára, mely bizonyosfajta minőségellenőrzésként funkcionálna? Például a bizottságnak beleszólása lehetne a TBB által lefedett területeken - balesetmegelőzés érdekében - kialakítás alatt álló vagy már megvalósult közlekedési útvonalak véleményezésére, bejárására és átalakítási javaslattal élhetne, ezáltal is javítva a számainkat."

Meglátjuk, mire jutunk!

Mindazonáltal köszönjük Dr. Uzonyi Attila r. ezredes úrnak a meghívást, illetve Tóth Tibor r. őrnagy úrnak az esemény levezénylését!