Facebook Instagram Youtube

Debrecen: Hírek

ÓVATOSAN DEBRECEN FŐTERÉN!

mkdebrecen - 2014-02-23
bírság, debrecen, főtér, gyalog- és kerékpáros övezet, mindenkigyalogos

A Magyar Kerékpárosklub Debreceni Területi Szervezete felhívja a Debrecenben kerékpárral közlekedők figylemét, hogy a debreceni főtér és a kapcsolódó utcák kerékpáros közlekedési rendje félreértésekre adhat okot és gyakori gyalogos-kerékpáros konfliktushelyszín.

A problémáról és hátteréről részletesen a "Hogyan kerékpározzunk Debrecen főterén?" című írásunkból tájékozódhat.

A térre bevezető utak mentén található közlekedési táblák ugyan megengedik a térre való behajtást kerékpárral, az azonban tisztázatlan, hogy a díszburkolat mely részein lehet szabályosan közlekedni. Semmilyen hivatalos tájékoztatás nincs arra vonatkozólag, hogy pontosan mely részek számítanak úttestnek, kerékpáros-gyalogos övezetnek vagy éppen járdának.

A Kerékpárosklub többször kérte már az önkormányzat illetékeseit, hogy pontosan tisztázzák és tegyék széles körben megismerhetővé a közleledés rendjét a téren. Utoljára 2013. tavaszán az alábbi, saját költségünkön készítetett grafikát bocsátotuk ingyenesen az önkormányzat rendelkezésére azzal a javaslattal, hogy a tér néhány pontján helyezzék ki. Az önkormányzat illetékes osztálya támogatta az általunk javasolt táblák kihelyezését, de végül a döntéshozók elvetették.


A kerékpárosklub a következő ajánlásunk betartását javasolja a téren kerékpárral közlekedőknek:

A villamospályát övező díszburkolatú úttesten, a becsatlakozó utcákon és a térre vezető utak egyenes folytatásában szabad kerékpározni. Ne feledkezzünk meg a jobbra tartásról! Fokozott óvatossággal haladjunk és vigyázzunk a gyalogosokra! Adjunk elsőbbséget a díszburkolatban kialakított zebráknál! A villamossínt csak alapos körültekintés után keresztezzük.

Az épületek előtti járdákon a szökőkutak és szobrok körül, az éttermek és kávézók teraszainak közelében a villamossínen és a megállókban nem szabad kerékpározni.

A rendőrség általában minden tavasszal kampányszerűen megbírságol néhány kerékpárost a tér különböző pontjain, járdán való kerékpározás jogcímén.
A leggyakoribb intézkedési helyszínek az alábbi üzletek/intézmények közelében lévő területek: CIB Bank, Telenor, Arany Bika Hotel, Belga étterem, Régi Városháza, Tesco Express

A Kerékpárosklub debreceni tagjai ezidáig nem fordultak a klub jogsegélyszolgálatához a debreceni Kossuth térrel kapcsolatos rendőri intézkedés miatt.