Facebook Instagram Youtube

Debrecen: Hírek

VÁLASZ A VÁMOSPÉRCSI ÚTI KERÉKPÁRÚT ÉPÍTÉSÉRE

mkdebrecen - 2015-06-19
debrecen, debrecen és környéke, felújítás, kelet, kerékpárút, magyar kerékpárosklub debrecen

A minap érkezett a hír, miszerint "Kezdődik a kerékpárút felújítása és szélesítése a Vámospércsi út mellett"... Itt a válasz a Vámospércsi úti kerékpárút építésére:

A Magyar Kerékpárosklub aktivistáiként örülünk a fejlesztésnek, hiszen valóban szükség van a nagy forgalmú főút mellett szeparált kerékpárútra. Valóban rossz minőségű, és nagy, főleg turisztikai kerékpárforgalmat bonyolít. Építésével vonzóbbá válhat a rekreációs célú kerékpározás, ami minden debreceninek jó lehetőség az egészségesebb életvitel kialakításában.


Azonban a tavaszi Critical Mass felvonulás szlogenje félreértésre került, hiszen a "Nyissunk kelet felé" azt jelenti, hogy a keleti városrészek belvárossal való kapcsolata hiányos, és ezen a tényen ez a beruházás sem fog segíteni. A jövőben nem javul a keleti városrészben lakók közlekedési lehetősége, amennyiben kerékpárral szeretnének eljutni munkahelyükre, vagy hivatali ügyeiket intézni. Továbbra is a főútvonalakra szabálytalanul kihelyezett tiltótáblákat kerülgetve, vagy szabálytalanul a járdán, vagy szabálytalanul a kisforgalmú utcákon szembe haladva a megengedett forgalommal, illetve szintén szabálytalanul a vasúti sineken átemelve fogják megközelíteni úticéljukat.

Ez a probléma a Ruyter utca felé történő kerékpáros kapcsolat kialakításával, a Ruyter utca kétirányúsításával, a Ceglédi utca kétirányúsításával (ez a három beruházás a jelenlegihez képest elenyésző összegből megvalósítható) és a vasúti sínek alatti aluljáró kiépítésével oldható meg hatékonyan.

A hatályos útügyi műszaki előírásoknak nem csak az évtizedekkel ezelőtt készült Vámospércsi úti kerékpárút nem felel meg, hanem sajnos a tavalyi évben kialakított számos gyalog- és kerékpárút sem. Ugyanis pl. az Egyetem sgt.-on, a Hatvan utcán és az Ötvenhatosok terén kialakított felületen az osztatlan gyalog- és kerékpárúton (a cikkben egyesítettként utalnak rá) a kerékpáros és a gyalogos forgalom nagysága többszörösen meghaladja azt az értéket, ami a hatályos útügyi műszaki előírások szerint megengedné az osztatlan gyalog- és kerékpárút építését. Amennyiben a kerékpáros infrastruktúrák tervezői az útügyi műszaki előírások szerint járnának el, Debrecen belterületén csak elvétve volna lehetőség osztatlan (egyesített) gyalog- és kerékpárút építésére. Ilyen helyszín pl. a Balmazújvárosi út alacsony gyalogos forgalmat vonzó része.

Továbbá kérdés, hogy a felújítás ideje alatt lesz-e biztonságos és szabályos módja a Panoráma út megközelítésének a Vámospércsi úton keresztül. Meglátásunk szerint felújítások ideje alatt eddig szabálytalan módon nem biztosították a kerékpáros forgalom elvezetését, reméljük, ez a jövőben változni fog.

A jövőben szívesen konzultálunk...