Facebook Instagram Youtube

Észak-Pest: Hírek

A KERÉKPÁROSBARÁT FÓTI ÚT ÁTADÁSA - BESZÁMOLÓ ÉS SAJTÓVISSZHANG

hf - 2011-11-10

A Magyar Kerékpárosklub és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közös sajtótájékoztató keretében adta át a Fóti úti kerékpársávot a kerékpárral közlekedőknek.


Fotó: Vargosz


Az eseményen Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója elmondta, hogy a kerékpársáv a 2011 szeptemberében bejelentett 37 útszakaszt érintő útfelújítási program keretében, a BKK koordinálásával valósult meg. A Magyar Kerékpárosklub üdvözli, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően az útfelújítást komplex módon vizsgálva figyelembe vették a kerékpárral közlekedők érdekeit is, így viszonylag kevés többletráfordítással egy nagyon korszerű és jól használható kerékpáros infrastruktúra valósult meg. Az átadón beszédet mondott Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere is.

László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke az eseményen elmondta, nagyon fontos eredménynek tarja, hogy a Kerékpárosklub és a Főváros azonosan gondolkodik a kerékpáros közlekedés fontosságát illetően, így a BKK és a Magyar Kerékpárosklub együttműködésének köszönhetően a Fóti úton magas színvonalú, kerékpárosbarát fejlesztés valósulhatott meg, melynek pozitív eleme, hogy a közlekedőket nem elválasztja egymástól, hanem kölcsönös együttműködésre készteti.


A BKK megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet a kerékpáros közlekedés előnyben részesítésére és népszerűsítésére. Alapvetéssé vált, hogy minden út- és hídfelújításnál kiemelt szempontként kell kezelni a használható és biztonságos kerékpáros közlekedés lehetővé tételét. Ilyen példa a Margit hídon végzett munkálatok műszaki tartalmának kerékpáros szemmel végrehajtott felülvizsgálata, vagy az Andrássy úton kerekezés problémáinak megoldása.

A Magyar Kerékpárosklub üdvözli, hogy a BKK által koordinált fővárosi útfelújítások során minden közlekedő, köztük az egyre nagyobb számú kerékpárral közlekedő szempontjait is figyelembe veszik, ennek jó, és szerencsére nem egyedi példája a Fóti úti fejlesztés, ahol kerékpársávot, és a Fóti út egy szakaszára – kerékpárral és autóval közlekedők leghatékonyabb együtt közlekedését lehetővé tevő – kerékpáros nyomot alakítottak ki.

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere, a Fővárosi Önkormányzat közlekedési tanácsnoka köszöntőjében kiemelte: az idén Újpesten jelentős útfelújítási munkálatok folynak, ugyanis az új városvezetés szakított a korábbi gyakorlattal és a BKK koordinálásával valóban szakmai alapon és rendszerszemléletben végzi feladatát. Külön öröm számunkra, hogy a Magyar Kerékpárosklub javaslatait is megfogadva, valóban az összes közlekedő érdekét figyelembe vevő megoldás született. Újpest Önkormányzata tovább kívánja erősíteni a már meglévő és jól működő együttműködését a MK-val.

A Fóti úti kerékpársáv legfontosabb jelentősége, hogy összeköttetést teremt a belváros és a Megyeri híd között, valamint kapcsolatot létesít a Váci úton futó EuroVelo nemzetközi kerékpárúttal is.


Sajtóvisszhang