Facebook Instagram Youtube

Észak-Pest: Hírek

ELÉRTÜK: BRINGATÁROLÓKKAL LETT TELE A POZSONYI ÚT

admin - 2012-12-04
13. kerület, észak-pest, kerékpártároló, pozsonyi út

A napokban fejeződik be a 13. kerületi Pozsonyi út felújítása. Tavaly a Jászai Mari tér és a Radnóti Miklós utca között lett forgalomcsillapított övezet az autóforgalomtól fuldokló, de egyben óriási bringaboom-ot megélő Újlipótváros főutcájából, most a Radnóti Miklós utca és a Victor Hugo utca közötti szakasz újult meg.

Nagyjából egy hónapja tiltakoztunk először a területi szervezet facebook oldalán, hogy jelzéseinket, a kerékpáros szempontokat figyelmen kívül hagyva folytatódik a felújítás. A tavaly megújult első szakaszon elfelejtettek kerékpártárolókat telepíteni, majd leveleink hatására néhány teljesen rendszertelenül lerakott biciklitároló került ki az útra. A felújítás kezdetén megismert tervek alapján a mostani szakaszon is ez történt volna: összesen négy helyre jeleztek tárolókat, ami csak kettővel több a korábbi állapotnál, egy helyszín pedig meg is szűnt volna.

Többször megkerestük az Önkormányzatot, hogy olyan javaslattal álljunk elő, ami a helyi lakók érdekét szolgálva alternatívát nyújt az autóhasználattal szemben és elősegíti a helyi boltok és vendéglátóhelyek prosperálását. Hiszen tudjuk, a biciklis forgalom segíti a helyi kereskedelmet és élhetőbbé teszi a környéket. Múlt heti bejárásunkra már tucatnyi helyi vállalkozás támogató aláírásával mentünk, majd végül összehasonlíthatatlan eredményt értünk el: a korábbi négy helyszín helyett minden sarokra és nagyobb úticélokhoz kerültek ki jól használható tároló korlátok.


Kompromisszumot is kötöttünk: azt javasoltuk, hogy ahol parkolóhely megszűntetése nélkül az úton ki lehet alakítani a tárolókat, ott ez így történjen meg. A felújítás során ugyanis a legtöbb utcasarok szegélyét nem húzták beljebb, így nem lettek biztonságosabbak a kereszteződések. Mi azt kértük, hogy a forgalomtól lezárt utcasarkokon ne csak felfestéssel, hanem biciklitárolóval is tegyenek a szabálytalan parkolás ellen, de ez nem történt meg. Ezért került például a Balzac utca sarki bolt előtt a járdára a tároló és így továbbra is a szabálytalanul parkoló autók miatt marad nehezen belátható a zebra. Bár egy autó helyén 8-10 bicikli is elfér, a járdák korlátozott befogadóképessége miatt kerültek ki változó sűrűségben a tárolók.

Több tároló láthatóan nem lett jól rögzítve, reméljük, hogy ezt majd javítják. Szintén reméljük, hogy a többi szakaszon is több tároló fog kikerülni és a megszüntetett Pozsonyi Pagony előtti támaszok is a helyükre kerülnek.

Az összes bringatároló helyszíni fotóját megtaláljátok az Észak-pesti szervezet facebook oldalán, osszátok meg, amelyiknek leginkább örültök. Lájkoljatok is az oldalt, hogy minden helyi hírről időben értesülhessetek!

Köszönjük az Önkormányzat kooperációját egy élhetőbb Újlipótváros megteremtése érdekében! Reméljük a jövőben már a tervezési szakaszba vonják be a Kerékpárosklubot, hogy elmondhassuk konstruktív ötleteinket a növekvő biciklis forgalom segítése érdekében.