Facebook Instagram Youtube

Szeged: Hírek

I. SZEGEDI KERÉKPÁROS KEREKASZTAL - BESZÁMOLÓ

Főszerkesztő - 2011-11-02

I. Szegedi Kerékpáros Kerekasztal címmel tartották csütörtökön az IH Rendezvényközpontban azt az értekezlet, melyen a kerékpározás témakörében érintett felek (köztük a kerékpárosok) közösen igyekeztek megoldást találni a városban kialakult helyzetre. Az ötlet Kohári Nándor képviselőtől származik, aki, ha teheti, maga is biciklivel közlekedik.


Fotó: Illés Tibor, szegedma.hu

A fórumra sikerült összetrombitálni szinte az összes érdekelt fél képviselőit, a rendőrség nevében itt volt Vad Róbert, a Csongrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára, László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke, Lantos Péter, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének főosztályvezetője, ifj. Nagy Gábor, a kerékpárosklub szegedi vezetője, a városüzemeltetési és városfejlesztési iroda munkatársai, Szentistványi István, a városkép- és környezetvédelmi bizottság LMP-s elnöke és több érdeklődő civil, aki a lelkén viseli a város közlekedésével, főleg a bringásokkal kapcsolatos gondokat és problémákat.

Az alaptónust László János bevezetője adta meg, amelyben kifejtette közhasznú szervezetük működésének három pillérét: a függetlenséget, a partnerséget és a szakemberképzést. Hangsúlyozta, nem azért dolgoznak, hogy a kerékpárosoknak jobb legyen, hanem mindenki szabadon dönthesse el, racionális érvek segítségével, hogy csatlakozik-e a bringások meglehetősen heterogén társaságához, és elfogadja-e az általuk képviselt értékeket. Megtudtuk, hogy a kerékpározás sok mindenre jelenthet gyógyírt: településfejlesztési gondok megoldására lehet hatékony eszköz, nem elhanyagolható költségkímélő szerepe van, az általa generált gazdasági haszon sem jelentéktelen, nem beszélve az egészséges életmódról, meg a környezetszennyezésről.

Hangsúlyozta a már Magyarországon is megfigyelt trend jelentőségét, miszerint: ha egy városban megfelelő, minőségi gyalogos és kerékpáros közlekedést kiszolgáló létesítményeket hoznak létre, akkor az alternatív közlekedés iránti igény megtöbbszöröződése mellett a közösségi közlekedés aránya is nagyságrendekkel növekszik. Ez az irány mindenképp követendő, mert segíti a fenntarthatóság kialakulását. Tovább a teljes cikkhez a szegedma.hu-n >>