Facebook Instagram Youtube

Székesfehérvár: Hírek

ÚJ KÖZLEKEDÉSI REND SZÉKESFEHÉRVÁR BELVÁROSÁBAN

Kiss Csaba - 2015-06-01
belváros, kerékpár, kerékpáros_nyom, kerékpársáv, körforgalom, közlekedés, kölzekedésbiztonság, székesfehérvár, várkörút

Bár a hivatalos átadás még nem történt meg és a kivitelezés utolsó fázisai is folyamatban vannak, már szemmel láthatóak a változások, péntek óta pedig kerékpárral is lehet már erre közlekedni. A változások elsősorban a kerékpárral közlekedőket érintik, ezért kerékpáros közlekedés szempontjából kerül vizsgálat alá az új Várkörút-Rákóczi út.

A Várkörúton eddig is lehetett biciklivel tekerni. A jelenlegi átalakításoknak köszönhetően a közlekedés azonban biztonságosabbá vált. Az új burkolati jelek, táblák mindegyike újdonság lehet, főleg mivel a városban ilyen megoldások nem voltak jellemzőek. A Magyar Kerékpárosklub területi szervezetének is köszönhetőek a várkörúti és Rákóczi úti kerékpárforgalmi létesítményeinek kialakítása. A Várkörút és a Rákóczi út teljesen új funkciót kapott. A forgalomtechnikai változások elsődlegesen a forgalomcsillapítást hivatott szolgálni. A felújított utcák többé nem az átmenő forgalom igényeit szolgálják ki.

A Várkörúton kétirányú, irányhelyes kerékpársáv került kialakításra. A buszmegállóknál, csomópontok előtt nyitott kerékpársávként kezdődnek, illetve folytatódnak. Egyes szakaszokon pedig kerékpáros nyom került felfestésre, ahogy a Várkörút - Rákóczi úti körforgalomban is. A kerékpáros nyomok figyelmeztetik a járművezetőket a kerékpáros forgalomra. Másrészről pedig a kerékpárosoknak jelöli ki a közlekedési nyomvonalat. A buszsávban szintén megtalálhatjuk ezeket a burkolati jeleket. Fontos azonban tudni, hogy a buszsávban csak abban az estben szabad kerékpárral közlekedni, ha azt tábla jelzi! Ezzel együtt, kerékpáros piktogramokkal is jelölni szokták a közlekedési rendet. A kerékpársávban csak kerékpárral lehet közlekedni. A kerékpársávot gépjármű nem veheti igénybe. Nyitott kerékpársáv esetén, melyet tábla és szaggatott vonal jelez, már gépjárművek is igénybe vehetik, de csak akkor ha kerékpárral nem közlekednek éppen az adott szakaszon. Vagyis ha kerékpárral közlekedünk, elsőbbséget élvezünk a nyitott kerékpársávban is! Szükség esetén a kerékpáros is kiléphet a nyitott kerékpársáv területéről.

A kerékpárforgalomra való figyelmeztetés illetve a körforgalomban történő kerékpáros forgalom biztonságos átvezetése szintén a kerékpáros nyomokkal valósult meg. Fontos kiemelni, hogy amíg a Rákóczi úton és a Várkörút elején és végén a sáv szélén került kijelölésre a kerékpáros nyomvonal, addig a két utca körforgalmú csomópontjában a sáv közepén. Ennek egyetlen oka van, az pedig a kerékpáros elsodrás elleni védelem. A kerékpáros nyomvonal így a sáv közepén került kijelölésre. A gépjárművezető látja az előtte haladó kerékpárost és annak körforgalomból való kihajtási szándékát. Ha a körforgalomban a sáv szélén haladna, kerékpáros a gépjármű holtterébe kerülne, illetve fenn állna a járművek keresztezésének veszélye is. Tehát ha kerékpárral közlekedünk, a körforgalomhoz érve, a KRESZ szabályainak megfelelően, haladjunk a kerékpáros nyomok által kijelölt nyomvonalon. A körforgalomból való kihajtási szándékunkat pedig határozottan jelezzük. A körforgalomból kihajtva, a gyalogosátkelőt keresztezve szintén haladjunk a sáv közepén. Majd csak ezt követően soroljunk be a kerékpársávba, vagy haladjunk tovább a kerékpáros nyomok által jelölt nyomvonalon.







További kerékpár közlekedési szabályokkal kapcsolatban a Magyar Kerékpárosklub által összeállított Kisokosban olvashatsz.