Facebook Instagram Youtube

Debrecen: Hírek

ÖSSZE(L)TEKERÜNK

mkdebrecen - 2015-11-01
bejárás, debrecen és környéke, kerékpártúra, magyar kerékpárosklub debrecen, osszetekerunk, turizmusfejlesztés, útvonal, véleményezés

Csodaszép őszi időben tekertük végig az első nyilvános útvonal bejárásunkat. Népes kis csoportunk már fél 9-től gyülekezett a Tócóvölgyi állomás parkolójában, ahol gyors reggeli kiosztása és az eligazítás után nekivágtunk a tervezett 55 kilométeres túrának.
A csapatot több csatlakozó szervezet képviselője is színesítette, itt is szeretnénk köszönetet mondani a DKSI, a Miránk és a Navigátor egyesületek lelkes támogatásáért (teljes lista).


Gyülekezés

Az első 8 kilométeres aszfaltos rész után, Ondód határában, kezdődött az első mókás szakasz. A repedezett burkolatot felváltotta a feketeföld, amin az árnyékos helyeken sajnos még mindig találtunk sáros részeket. Itt sokan megtorpantak, de senki nem adta fel, a nagyon mélyen sáros területeket szerencsére ki lehetett kerülni, így mindenki megúszta száraz lábbal a Kráter-tóig tartó szakaszt.


Egyeseket hűséges társuk is követte

Dagonyázásra nyáron nem kell számítani

Mindannyiunk kedvenc Kráter-tava

Kis pihenőt tartottunk, mindenki felfedezhette a kis katlan szépségét. A ködös idő miatt nem időztünk sokat, folytattuk utunkat Nagyhegyes felé. A településre érve a boltnál tölthette fel készleteit, akinek szüksége volt rá. A polgármester asszony, Bajusz Istvánné köszöntése után körbetekertük a Kiserdei parkot, majd a Keleti főcsatorna töltése felé vettük az irányt.


Polgármester asszony támogatásáról biztosított

A part előtt található egy közkút ahol feltöltöttük kulacsainkat, majd irány az üdülőkkel tarkított part. A házak után páratlan látvány tárult elénk, a színes nyárfák, a sárga nád és a zöldellő fű csodás őszi képet alkotott. Közben a nap is kisütött és melengette hátunkat.

A Keleti-főcsatorna nyáron is hasonlóan tüneményes

A főcsatorna partját Balmazújváros mellett a debreceni hídnál hagytuk el, ahol a kis forgalmú aszfaltút szélén folytattuk utunkat a Látóképi tófürdőig. Sajnos a fürdő területére nem mehettünk be, hiszen a fürdőszezon rég elmúlt már, így a nagymacsi útkereszteződésben pihentünk kicsit, míg mindenki megérkezett.

Kis lélegzetvétel

Hajdúböszörmény irányába fordultunk, simára járt mezőgazdasági úton, amiről 3 kilométer után fordultunk le Zelemér irányába. Ezt a leágazást el sem lehet téveszteni, hiszen a zeleméri út mellett végig nyárfák sorakoznak, ami nyáron kellemes árnyékot, ősszel csodás látványt biztosít a túrázónak. Az autópálya felüljáró után figyelmesen átkeltünk a 35-ös számú úton, majd a Zeleméri templomrom felújított parkjában tartottunk pihenőt. A résztvevőket megkértük véleményezzék a túrát. örömmel hallgattuk, hogy mindenki jó érezte magát, az út mindenkinek nagyon tetszett.


Véleményeket kértük és kaptunk, ...

... miközben pihentek a vasak.

Többen javasolták, hogy a rajt-cél központ legyen Debrecen belvárosában, Balmazújváros bevonását a túraútvonalba és felmerült a rövidítő útvonal kijelölésének gondolata is. A vélemények megbeszélése után Józsa felé vettük az irányt, ahol a Bikers kávézó és pizzéria előtt zártuk a túrát. Innen mindenki egyénileg folytatta útját, a kerékpárúton biztonságosan Debrecenbe. Mi egy kellemes pizza mellett megbeszéltük a napi eseményeket, és sikeres megbeszélést folytattunk az étterem tulajdonosával a projektben való részvételről.


Forrás: Nagy Szabolcs

Nagyon élvezetes utunk volt, a változatos terepviszonyok, a színes időjárás és a társaság sokfélesége miatt gyorsan pörögtek alattunk a méterek. Köszönjük, hogy ilyen sokan eljöttetek és elmondtátok véleményetek! Legközelebb is számítunk Rátok!

Fényképalbum: Összetekerünk! 1. Útvonalbejárás, '15.10.31.

Forrás: dehir.hu

Kellemes őszi túrákat és balesetmentes közlekedést kíván minden kerekezőnek a Magyar Kerékpárosklub debreceni aktivista csapata!

Fekete Kata, túravezető


A program a Norvég Civil Támogatási Alap és az Ökotárs Alapítvány segítségével valósulhat meg. Projekt azonosító: NCTA-2014-10906-E.