Facebook Instagram Youtube
Kisokos főoldal

KERÉKPÁRSÁVOK

A kerékpársávok az úttesten, kerékpárosok egyirányú közlekedésére kijelölt forgalmi sávok. Kerékpársávon haladva jobban része vagy a forgalomnak és jobban is látható vagy a többi közlekedő számára, mint ha kerékpárúton haladnál. Bár a kerékpársávon haladó kerékpárosnak elsőbbsége van a kerékpársávra ráhajtó járművekkel szemben, ezen az úttípuson haladva ezekre a járművekre érdemes jobban odafigyelni.

Mire figyelj:

  • Kanyarodó gépjárművek

Ha az úttesten előtted egy jármű jelzi a jobbra kanyarodási szándékát, keresd a szemkontaktust a vezetővel a gépjármű jobb tükrében és legyél fékkészenlétben. Ha nem látod a vezetőt, szinte biztos lehetsz benne, hogy ő sem lát téged. A jobb oldali keresztutcából kikanyarodókkal egyszerűbb felvenni a szemkontaktust, de készülj fel arra, hogy a gépjármű eleje már a kerékpársávra lóghat, mire észrevesz téged a vezető.

  • Parkoló autók

A kerékpársáv melletti parkolósáv esetén figyeld a várakozóhelyre beálló vagy onnan kiálló autókat is, mert a manőver során a vezetőnek sokkal több dologra kell figyelnie, megeshet, hogy a kerékpársávon felbukkanó kerékpárost már nem veszi észre.

  • Kerékpársávon várakozó autók

Nagyvárosokban gyakori jelenség, hogy gépjárművekkel a kerékpársávon állnak meg szabálytalanul. Vedd észre időben az akadályt, hiszen a kerékpársávot elhagyva már nincs elsőbbséged, ezért a kikerülést úgy kell megkezdeni, hogy az a többi közlekedőt ne zavarja. Mindig nézz hátra, válassz megfelelő sebességet, jelezd a kikerülési szándékodat és szükség esetén állj meg, amíg a biztonságos kikerülés feltételei nem teljesülnek.

  • Holttér

Ha a kerékpársávon haladva a sebességed közel azonos a melletted haladó gépjárművekével, figyelj arra, hogy ne haladj sokáig azok holtterében. Különösen fontos ez nagyobb gépjárművek (buszok, teherautók stb.) esetében, ilyenkor változtass a helyzeteden vagy a sebességeden. Még inkább figyelj oda olyan kereszteződések előtt, ahol jobbra (azaz: a kerékpársávon keresztül) kanyarodhatnak a járművek.


Támogasd a bringás fejlődést!

Csatlakozz a Kerékpárosklubhoz, csináljunk együtt bringás országot Magyarországból!


Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.